Upozornění:

Všechny uvedené recepty jsou před zveřejněním testovány na lidech :-)

pondělí 22. června 2015

Cizrna na paprice

Tak tohle je jedno z mých nejoblíbenějších luštěninových jídel. Cizrnu vařím v tlakovém hrnci, už jsem se léty naučila, jak na to. Poté, co mi kdysi tlakový hrnec Kukta propasíroval hrách skrz ventil na strop, jsem se kombinaci tlakáč - luštěniny dlouho vyhýbala. Dneska už jsem opatrnější a postupuji jinak. Možná to zabere o trošku víc času, ale věřte, že malování kuchyně je pracnější :-)
Přes noc namočenou cizrnu propláchnu, dám do tlakáče a zaliju vodou. Hrnec nechám otevřený, přivedu k varu a odpěňovačkou sbírám tak minutu pěnu. Potom cizrnu scedím, zaliju novou studenou vodou a teprve teď tlakový hrnec zavřu a dám vařit. Když začne tlakáč syčet, zmírním var a vařím 30 minut. Po vypnutí pár minut počkám, až se pára sama odpustí a je hotovo. Zatím se mi nestalo, že by se vzbouřil :-)

Na cizrnu na paprice potřebujeme:

250 g suché cizrny
1 litr vody
4 cibule
2 lžíce přepuštěného másla nebo oleje
lžíce sladké papriky (občas přidávám i chilli - podle chuti)
pepř, 1 kulička nového koření, sůl

Cizrnu přes noc namočím a uvařím podle výše uvedeného návodu. Na vaření tohoto množství dávám litr vody. Samozřejmě nesolím.
Chvíli před tím, než se cizrna dovaří, si nakrájím na kostičky cibuli, nechám jí zpěnit na přepuštěném másle, potom přidám mletý pepř, kuličku nového koření (rozmáčknu jí příborovým nožem na prkénku) a sladkou papriku. Nechám jí rozpustit, zaliju vše vývarem z cizrny, osolím a vařím 20 minut. Tuhle omáčku rozmixuji s jednou třetinou vařené cizrny, zbylé dvě třetiny přidám vcelku. Jím nejraději s rýží.




5 komentářů:

  1. Prosím, nevíte, zda se dá cizrna vařit i bez tlakového hrnce? Cizrnu miluju, ale kupovat kvůli tomu tlakáč se mi nechce, už kvůli předchozí dost výbušné zkušenosti, dost podobné té vaší :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Samozřejmě, že se dá uvařit i bez tlakáče, jenom to trvá o trošku déle. Podle toho jak dlouho byla namočená - tak hodinu. Hotová se dá lehce rozmáčknout vařečkou o hrnec :-

      Vymazat
    2. Moc děkuju, tak to snad konečně vyzkouším :)

      Vymazat
  2. Chystám se recept vyzkoušet, jen mi vrtá hlavou to zalití cibulky vývarem z cizrny, protože mám zafixováno, že voda, ve které se cizrna vařila už se dál nepoužívá...?

    OdpovědětVymazat
  3. Není dobré používat vodu z namáčení luštěnin, do té se vyluhují látky ztěžující trávení, proto je dobré jí na začátku varu ještě jednou vyměnit (viz popis výše), ale voda z vaření luštěnin se normálně používá :-)

    OdpovědětVymazat