Upozornění:

Všechny uvedené recepty jsou před zveřejněním testovány na lidech :-)

sobota 13. června 2015

Jahodový dort


Potřebujeme:
cca 750 g jahod
1 hrnek kokosu
1 lžíci medu (nebo jiného sladidla, kterému dáváme přednost - agávový sirup, javorový sirup...)
1 sáček agar-agaru (10g) nebo sáček želatiny
Na ozdobu květy měsíčku a lístky máty

Nejdříve si připravím kokosové mléko (je samozřejmě možné použít hotové, já dávám přednost domácímu). Hrnek kokosu nasypu do mixéru, doplním do půl litru horkou vodou a chvíli mixuji. Potom scedím (zbylou drť použiji například na pečení) a tekutinu dám do hrnce na sporák. Agar rozmíchám v trošce vody, přiliju také do hrnce a přivedu k varu. Jak začne vřít, hned vypnu a nechám chladnout.
Mezitím si umyju a očistím jahody. Jednu třetinu dám stranou. Vyložím si dortovou formu potravinářskou fólií a začnu vrstvit. Nedříve jahody nakrájené na plátky - ty budou nahoře na dortu vidět, tak pěkně srovnám. Další jahody už jen nakrájím na kousky a nasypu do formy.
Odloženou třetinu jahod rozmixuju s kokosovým mlékem a lžící medu v mixéru a naliju do formy na jahody. Za pár hodin v lednici už můžeme mlsat. Vyklopíme na talíř a ozdobíme květy měsíčku, nebo jinými jedlými květy a lístky máty.


Poznámka pod čarou:
Nedávno jsem koupila agar od jiného výrobce a hodně mě zklamal. Chutnal jak lyzol. Takže pokud nemáme svůj osvědčený, použijeme raději želatinu.

2 komentáře:

  1. Dobrý den, mohla bych se zeptat, jak děláte to domácí kokosové mléko? Díky, Radka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to napsané na začátku receptu :-) Rozmixuji stouhaný kokos v horké vodě a scedím. Pokud mléko nepotřebuji na vaření, ale na pití, cedím ho přes řídké plátno a vymačkám. V případě, že se stravujete RAW, tak se kokos na pár hodin namočí a rozmixuje ve studené vodě. Zkoušela jsem to také, ale ve studené vodě se mi tuk z mléka spíš usazoval na stěnách mixéru, proto volím raději vodu teplou. V obou případech používám jeden díl kokosu na 2 díly vody :-)

      Vymazat