No jo - ale černý bez už pomalu začíná odkvétat. Tak jsem začátkem týdne zkusila limonádu vyrobit i s jinou příchutí, přístupnou vlastně celé léto. Dneska jsem ochutnala...ehm...ochutnala...no...PETka už je skoro prázdná. Degustace dopadla dobře, tak se můžu o recept podělit dál. Takže, kdo by chtěl zkusit, připraví si:
čerstvou mátu - množství záleží na tom, jak silnou chuť chceme, já jsem naškubala tři plné hrsti
cukr- je jedno, zda třtinový, nebo obyčejný - 250 g
jeden a půl citronu
vodu - 4,5 l
zarovnanou kávovou lžičku sušeného droždí
Vodu jsem převařila, vmíchala do ní cukr a nechala vychladnout. Přidala šťávu z jednoho a půl citronu.
Mátu jsem omyla, lístečky otrhala ze stonků, rozmixovala ručním mixérem s troškou převařené vody a vlila do té vychladlé vody.
Pak jsem se zhrozila. Vzniklo něco, co vypadalo na první pohled jak voda z rybníka.
Vy tuto fázi už můžete vynechat, neb během přípravy se limonáda ještě změní :-)
Přidala jsem sušené droždí a pořádně promíchala. Nechala stát na lince ještě asi dvě hodiny. Během té doby jsem několikrát promíchala.
Poté jsem přes jemný cedník slila do PET lahví, pořádně uzavřela a dala do chladničky. Dnes jsem ochutnala (tj. po 4 dnech). Zelený kal se usadil na dně, limonáda krásně perlí a chutná přesně tak, jak má. Na léto příjemná změna. A na rozdíl od průmyslově vyráběných "bublinek" mi po ní není těžko od žaludku.
Chcete-li limonádu mít dříve, nechte ji v teple o něco déle - až 6 hodin, teprve potom jí sceďte a dejte do lednice.
Kromě cukru už jsem vyzkoušela osladit i medem. Postup je téměř stejný, jen med rozmícháme až ve vychladlé vodě.
Žádné komentáře:
Okomentovat