Upozornění:

Všechny uvedené recepty jsou před zveřejněním testovány na lidech :-)

úterý 16. června 2015

Přepuštěné máslo

Přepuštěné máslo znaly a používaly už naše babičky. Znovu se vrací do povědomí veřejnosti díky ájurvédské medicíně jako ghí. Na rozdíl od běžného másla je vhodné i k pečení a krátkodobému smažení. Snese teploty 200-250 °C (původní máslo jen150-180 °C). Přepuštěné máslo má dlouhou trvanlivost a to i mimo lednici. Ale hlavně…na rozdíl od rostlinných olejů dodá pokrmům lahodnou chuť.

Příprava přepuštěného másla doma zabere asi hodinu času, ale občas si ten čas udělám a mám na pár měsíců vystaráno. Na sklenici o obsahu asi 750 ml budeme potřebovat 4 kostky klasického másla.

Máslo nakrájím na plátky do kastrolu se silnějším dnem (na plynovém sporáku je dobré použít plotýnku). Nechám pomaličku rozpouštět. Jakmile je všechno rozpuštěné do tekuté podoby, snížím příkon na minimum (na indukci na stupeń 3), do ruky vezmu odpěňovačku a průběžně sbírám pěnu a mléčnou usazeninu vyplouvající napovrch. Dohromady během té půl až hodiny seberu asi třičtvrtě klasického hrnku „máselného kalu“, nebo jak bych to nazvala. Ten použiju co nejdřív na omaštění pokrmů, nebo z něj za přidání tvarohu udělám pomazánku.


Ale vraťme se k máslu v hrnci. Když už obsah přestává pěnit a na dně začíná zlátnout pár zbylých drobečků, sliju přes papírový kávový filtr, nebo hustý cedník do sklenice. V tu chvíli by přepuštěné máslo mělo vypadat asi takhle:


 Když ztuhne, dám do lednice, kde vydrží několik měsíců…

Žádné komentáře:

Okomentovat