Upozornění:

Všechny uvedené recepty jsou před zveřejněním testovány na lidech :-)

pondělí 22. června 2015

Proužkovaná káva

Dnes to není recept. Jen drobná vychytávka pro radost.
Objevila jsem ájurvédské kafe. Narazila jsem na něj ve zdravé výživě a z několika druhů si vybrala dva balíčky. Obsahují bylinky, na jejichž názvu bych si nejspíš zlomila jazyk. Našla jsem si na internetu latinské názvy...na těch bych si na klávesnici i prsty zamotala...v jakémsi specializovaném herbáři jsem si našla účinky. Web byl zřejmě určený lékárníkům, protože se to tam hemžilo chemickými vzorečky, latinskými názvy bylinek i jejich účinků, odkazem na vědecké práce. Po dalším pátrání jsem se dozvěděla i české názvy - ale pochybuju, že za týden si je budu pamatovat - chřest hroznovitý a vitánie snodárná -  no a tak jsem se nakonec spokojila s tím, že obě bylinky jsou zdravé :-)
Ájurvédská káva se pije s mlékem a já jí ještě přislazuji lžičkou medu. A když už si kávu dávám, chci si jí vychutnat všemi smysly. Mám skleněný hrníček a v něm mám ráda kafe proužkované :-) V době, kdy jsem pila klasickou kávu, jsem jí připravovala v kávovaru tak, že jsem jí nechala překapávat rovnou do mléka a ona se sama vrstvila. Kávovar skončil na půdě, klasickou kávu piju zřídka a mít ho kvůli tomu pořád v pohotovosti se mi nechtělo. Jenže jak připravit vrstvenou kávu bez něj? V radách na netu se to píše jednoduše. Do kávy opatrně vléváme mléko po stěnách nádoby...
Zkoušela jsem to mnohokrát...nedařilo se. A když člověku chybí zručnost, musí si poradit jinak :-) Vymyslela jsem si zlepšovák. Takže:

Jak na to?
Uvařím si kávu, vezmu obyčejný trychtýř, připlácnu hubičku na dno hrnku, kde už je hotová horká káva a studené mléko pomalinku nalévám do trychtýře. A daří se :-) Dílo se sice za chvilku zničí, ale patří to prostě k mému rituálu pití kávy :-)


2 komentáře:

  1. Když si vezmete polévkovou lžíci, kterou přiložíte na stěnu hrnečku a po ní naléváte kávu, tak vám taky vzniknou proužky ;)

    OdpovědětVymazat
  2. To jsem zkoušela několikrát a asi nemám ten správný grif...nikdy se mi to nepovedlo :-)

    OdpovědětVymazat