Upozornění:

Všechny uvedené recepty jsou před zveřejněním testovány na lidech :-)

neděle 14. června 2015

Roláda bez mouky - univerzální těsto

Kdysi jsem zkoušela upéct běžnou piškotovou roládu. Prý...nejjednodušší moučník, psali v nějaké kuchařce. Roláda se lepila, trhala, lámala...no, od té doby jsem se do pečení rolády raději nepouštěla.
Až nedávno jsem na webu našla recept na housky bez mouky. Zkusila jsem je. Byly moc dobré. Ale že by housky? Takové rozpláclé lívanečky :-) Ale pak mě napadlo, zkusit to s těstem znovu, jen né ve formě housek. A tak vznikla první roláda. Plněná marmeládou. Protože těsto bylo neutrální, zkusila jsem jí naplnit i naslano. Celerovou pomazánkou. Taky dobrota. No...a dneska jsem vyzkoušela těsto obarvit na hnědo. A naplnit tvarohem a čerstvými jahodami.

Takže na tu úplně nejzákladnější potřebujeme:
3 vejce
3 vrchovaté lžíce tvarohu (je to cca 200 gramů)
špetku soli

Oddělila jsem vejce od bílků a z bílků se špetkou soli ušlehala tuhý sníh. Těmi nejobyčejnějšími elektrickými metlami je to hned. Žloutky promíchala s tvarohem a přidala do sněhu. Babička vždycky říkala: Jemně sníh do těsta zabalit...Ale v tomhle případě mám vyzkoušené, že stačí žloutky s tvarohem do sněhu vyklopit a párkrát metličkama normálně promíchat na nejnižší obrátky.
No a vzniklé těsto jsem vylila na pečící papír (v mém případě přesněji na pečící fólii) a dala do trouby péct na 15 - 20 minut. Při horkovzduchu na 150 stupňů, jinak na 170.
Vznikne nám takováhle placka:
A tu potom naplníme tím, co máme rádi. Stačí třeba namazat marmeládou. V tom případě jí stáčíme z užší strany. Když jí plníme vyšší vrstvou, tak jí stáčíme ze strany širší.

                                      (tady jsem měla náplně nižší vrstvu)


No a když chceme roládu tmavou, jako je třeba ta na obrázku? Tak do té jsem přidala k tvarohu a žloutkům vrchovatou lžíci karobu. Dávám karob z toho důvodu, že na rozdíl od kakaa není hořký, ale přirozeně sladký. V případě, že máme raději kakao, tak stačí dát do těsta rovnou lžíci kakaa a rovnou lžíci cukru :-)

6 komentářů:

  1. A jak děláte tu celerovou pomazánku? :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Odpovědi
    1. Tady jsem použila plnotučný ve vaničce, který jsem měla zrovna doma. Protože je řidší, zahustila jsem ho kokosovou drtí. Kdyby se použil normální v kostce, nemusel by se zahušťovat :-)

      Vymazat
  3. Recept znám... ale dává se tam ještě celý prášek do pečiva. Ten tam v tomto případě není??

    OdpovědětVymazat
  4. Ne ne, na roládu je to bez prášku do pečiva :-)

    OdpovědětVymazat