Upozornění:

Všechny uvedené recepty jsou před zveřejněním testovány na lidech :-)

úterý 21. července 2015

Bezlepkové "knedlíky"

Všeobecně omáčky moc nemusím. Ale občas dostanu chuť na svíčkovou. Ne na tu klasiku...jen na omáčku bez masa. Ale co k ní?
Vyzkoušela jsem toho hodně. S rýží mi to nějak nejde dohromady. Navíc rýže tu omáčku tak nějak nesaje. Podobné je to s brambory. Zkoušela jsem uvařit, upéct...chuťově mi k té omáčce taky moc nepasují. Brambory si dám raději třeba s tvarohem. Zkusila jsem polentové knedlíky. Na pohled pěkné...ale opět...omáčku nenasají. Ještě jakž takž přijatelná varianta byly těstoviny, ale pořád to nebylo ono.
A tak jsem nakonec vyzkoušela knedlíky ve stylu "paleo". Šťourové by mohli namítnout, že to jako knedlík nevypadá, že to snad dokonce připomíná vaječnou omeletu :-) Šťourové, kteří můžou, ať zůstanou u klasických knedlíků. Ale my ostatní, kteří máme nějaké to omezení, proč klasické knedlíky nemůžeme nebo nechceme - ať už je důvodem lepek, snaha o omezení sacharidů ve stravě či cokoliv jiného - my si ke svíčkové s klidným svědomím vytvoříme knedlíky po svém.
A těm, kteří nám je budou kritizovat, bez mrknutí oka vysvětlíme, že ty naše knedlíky mají na rozdíl od těch jejich ještě další využití. Když zbydou, nemusíme je smažit s vajíčkem, ale uděláme si z nich hamburgery:

Nebo je nakrájíme na široké nudle a podáváme s barevnou cuketovou směsí:

Zpočátku jsem knedlíky tvořila ze 3 vajec a 3 vrchovatých lžic tvarohu, ale nějak jsem se pořád nemohla dopočítat. Když jsem jich z té dávky chtěla vměstnat devět na jeden plech, tak se mi slévaly dohromady...tak jsem přidala trošku surovin a dělám jich víc a menších.

Na cca 18 bochánků (2 plechy) si připravíme:

4 vejce
250 g nízkotučného tvarohu
pár kapek octa
sůl

Z bílků a pár kapek octa jsem vyšlehala tuhý sníh. Ve vedlejší misce jsem rozmíchala žloutky, tvaroh a sůl.
Žloutky s tvarohem jsem opatrně vmíchala do sněhu, připravila si dva plechy na pečení, vyložené pečící fólií nebo papírem na pečení.
Na každý plech lžící udělala z hmoty 9 hromádek - a to dost daleko od sebe, roztečou se.

Plechy jsem vložila do vyhřáté trouby a pekla na horkovzduch na 150 stupňů cca 15 až 20 minut.
Pokud nemáme troubu s horkovzduchem, pečeme na 170 stupňů a v polovině pečení plechy prohodíme (vrchní za spodní).
Většinou se při přehazování hooodně vysoké bochánky splácnou, ale zůstaňte v klidu, splácly by se i tak, jen až při chladnutí :-)
"Knedlíky" jsou měkké a nadýchané, na talíř je dávám spodní stranou nahoru, vypadají tak lépe :-)

A takhle nějak vypadá ta bezmasá "svíčková se šesti"...a že bez masa budete mít hned hlad? Kdepak...v těch knedlících je bílkovin dost...





3 komentáře:

  1. Dobrý den, "knedlíky" jsem vyzkoušela, ale šly mi špatně odloupnout od pečícího papíru, je potřeba nějak potírat olejem, nebo v čem může být problém? Děkuji.

    OdpovědětVymazat
  2. Dobrý den, peču na nepřilnavé pečící fólii, z té jdou dolů hezky. Pečící papír zkuste před pečením trošku pomazat tukem

    OdpovědětVymazat
  3. Jojo asi to bude nejlepší a nebo mám ještě silikonovou podložku na pečení, tak zkusím tu :)

    OdpovědětVymazat