Upozornění:

Všechny uvedené recepty jsou před zveřejněním testovány na lidech :-)

pátek 3. července 2015

Slunečnicová majonéza

Dneska jsem dělala zeleninový salát. Takovou variaci na bramborový. Jenomže k tomuhle horku mi majonéza moc nejde. Tak jsem zkusila udělat trošku jinou, odlehčenou - bez oleje, bez vajec. Jednou jsem zkoušela majolku udělat z avokáda. Je výborná, ale asi neumím vybrat to správné, tak ho už moc nekupuju. Několikrát mi doma avokádo totiž místo toho, aby dozrálo, uvnitř zčernalo (máte-li někdo radu, jak ho nechat dozrát - zabalené v novinách jsem bezvýsledně zkoušela - dejte mi prosím vědět :-)  ) Také jsem zkoušela vytvořit majolku z kešu oříšků. Je taky výborná, ale běžně kešu doma nemám. Takže jsem opět improvizovala z toho, co bylo ve spíži.

půl hrnku slunečnicových semínek - předem jsem je na hodinu namočila
lžíce plnotučné hořčice
citronová šťáva a sůl podle chuti
cca půl hrnku vody

Protože jsem právě dělala cuketový salát, přidala jsem i vydlabaný vnitřek z mladé cukety, ale není to nutné. Majonéza se dá udělat i bez toho.


Do mixéru jsem dala slunečnicová semínka, hořčici, cuketovou dřeň, citronovou šťávu a sůl a začala mixovat. Pomalu jsem přilévala vodu a pomáhala si gumovou stěrkou. Do té doby, dokud mixér jak já říkám, "nechytil vír" a nezačal majonézu mixovat sám. A mixovala jsem tak dlouho, dokud nebyla hladká. No a potom už jí jen stačilo vmíchat do salátu. Příště jí ještě zkusím obarvit špetkou kurkumy.

1 komentář:

  1. tedaaa! to musím vyzkoušet, slunečnicová semínka miluje celá moje rodina! :)

    OdpovědětVymazat