Milovníky klasické české kuchyně tenhle název asi zvedne ze židle, ale jak mám tu omáčku nazvat, aby bylo jasné, jak přibližně chutná?
Rychlá bezmasá smetanová omáčka z mrkve, petržele a celeru? Copak si to budu pamatovat, až jí budu v receptech hledat? :-)
Na omáčku si připravíme:
100 g mrkve
100 g petržele
100 g celeru
(nebo použijeme mraženou zeleninovou směs pod svíčkovou, kterou necháme před přípravou trochu povolit)
2 cibule
1 kysanou smetanu
1 vrchovatou lžíci přepuštěného másla
1 lžičku třtinového cukru (lze samozřejmě použít i normální)
2 bobkové listy
6 nových koření
10 pepřů
špetka tymiánu
sůl
Cibuli nakrájíme a zpěníme na přepuštěném másle. Přidáme na kostičky nakrájenou ostatní zeleninu a necháme chvilku restovat. Po chvilce odhrneme zeleninu stranou, přisypeme cukr, který necháme zkaramelizovat a vše podlijeme vodou tak, aby byla zelenina akorát potopená. Osolíme, přidáme koření a dusíme 20 minut.
Potom odstavíme ze sporáku, vylovíme bobkové listy a omáčku rozmixujeme ručním mixérem s kysanou smetanou.
_______________________________________________________________________________
Poznámka pod čarou:
Pokud tuto omáčku dělám na jaře, přidávám k zelenině jeden oloupaný řapík rebarbory. Dodá omáčce zajímavou chuť.
Žádné komentáře:
Okomentovat