Upozornění:

Všechny uvedené recepty jsou před zveřejněním testovány na lidech :-)

úterý 21. července 2015

"Svíčková" omáčka

Milovníky klasické české kuchyně tenhle název asi zvedne ze židle, ale jak mám tu omáčku nazvat, aby bylo jasné, jak přibližně chutná?
Rychlá bezmasá smetanová omáčka z mrkve, petržele a celeru? Copak si to budu pamatovat, až jí budu v receptech hledat? :-)

Na omáčku si připravíme:

100 g mrkve
100 g petržele
100 g celeru
(nebo použijeme mraženou zeleninovou směs pod svíčkovou, kterou necháme před přípravou trochu povolit)
2 cibule
1 kysanou smetanu
1 vrchovatou lžíci přepuštěného másla
1 lžičku třtinového cukru (lze samozřejmě použít i normální)
2 bobkové listy
6 nových koření
10 pepřů
špetka tymiánu
sůl

Cibuli nakrájíme a zpěníme na přepuštěném másle. Přidáme na kostičky nakrájenou ostatní zeleninu a necháme chvilku restovat. Po chvilce odhrneme zeleninu stranou, přisypeme cukr, který necháme zkaramelizovat a vše podlijeme vodou tak, aby byla zelenina akorát potopená. Osolíme, přidáme koření a dusíme 20 minut.
Potom odstavíme ze sporáku, vylovíme bobkové listy a omáčku rozmixujeme ručním mixérem s kysanou smetanou.
_______________________________________________________________________________
Poznámka pod čarou:
Pokud tuto omáčku dělám na jaře, přidávám k zelenině jeden oloupaný řapík rebarbory. Dodá omáčce zajímavou chuť.


Žádné komentáře:

Okomentovat