Upozornění:

Všechny uvedené recepty jsou před zveřejněním testovány na lidech :-)

pátek 7. srpna 2015

Banánová zmrzlina

Recept na banánovou zmrzlinu už po internetu nějakou dobu koluje. Pokud jste ještě neměli odvahu ho vyzkoušet, je v těchto vedrech nejpříhodnější doba. Opravdu se není čeho bát, mixér to přežije (což bývá největší obava). Jenom na zmrzlinu musíte myslet včas. Samotná příprava zabere času minimum, jen je potřeba mít správně připravené suroviny.
Teď je doba mražení. Do mrazáků se kelímkují a sáčkují maliny, ostružiny, borůvky, rybíz...no a my si zmrazíme banány. Nejdřív je ale musíme nechat uzrát.Takže vyrazíme do obchodu, koupíme ty nejhezčí, neomačkané. Můžou být i zelené, na tom nezáleží. Zacházíme s nimi jak v bavlnce, aby se nám nepomačkaly a neměly uvnitř hnědé fleky. Hnědé pihy jsou u banánů naopak žádoucí, ale jen na povrchu slupky. Takže je doma dáme někam, kde budou mít na dozrání klid. Většinou během tří, čtyř dnů slupka zežloutne a zpihovatí. V tu chvilku je ten správný čas...jsou nejsladší. Oloupeme je, nakrájíme na plátky, dáme do mikrotenového sáčku a vložíme do mrazáku. Vydrží tam hodně dlouho, můžeme je mít v zásobě celé léto.
Když udeří vedra, nebo nás prostě honí mlsná, stačí sáhnout do mrazáku a za pár minut si pochutnáváme bez výčitek svědomí. Žádný bílý ani jiný přidaný cukr, žádný tuk, smetana, nic. Prostě jen ovoce...

Při přípravě zmrzliny postupuji následovně:
Vyndám banány z mrazáku, hroudu překájím nožem na menší kousky - jde to překvapivě snadno. Mixování už tak snadno nejde, ve stolním mixéru si pomáhám gumovou stěrkou (obyčejný starý mixér Eta). Zkoušela jsem to i ponorným, jde to také, jen nemusí být hotová zmrzlina tak hladká, ale na chuti jí to neubírá.
No a to je vše. Teď už stačí jen servírovat hotovou zmrzlinu té správné konzistence.
Občas zkouším přidat pár kousků jiného ovoce pro chuť. Nezmraženého, ovšem. Prože mixovat takové zmrzlé meruňky  se mi zrovna nedařilo - ty jsou opravdu tuhé na kost.
Mám vyzkoušenou švestku a skořici, maliny, kokos, přimíchanou strouhanou hořkou čokoládu...na fotce je zmrzlina banánová, ve zbytku jsem rozmixovala pár ostružin.

1 komentář:

  1. Banánovou si taky rádi děláme, když už jsou banány trochu jeté. :D :) Je vynikající! :) Právě u mě na FOODblogu probíhá Summer GiveAway o dva velké oleje společnosti Bohemia Olej. Budu ráda, když se zúčastníš! Corculum♥ Oleje se do kuchyně vždycky hodí. :) Měj se krásně! Š.

    OdpovědětVymazat