Upozornění:

Všechny uvedené recepty jsou před zveřejněním testovány na lidech :-)

středa 23. září 2015

Jablečný makovník

Posbírala jsem dneska na zahradě pořádnou hromádku padaných jablek. Ale jablečný koláč už doma za dobu padání jablek už moc neletí. Tak jsem dnes pro změnu jablka schovala do bezlepkového makovníku. Výsledek předčil mé očekávání. Ač bez vajec, držel krásně pohromadě. Melasa v něm nebyla poznat - kupuji si jí kvůli obsahu železa, ale pozřít samotnou ji opravdu nezvládám...a díky jablkům je makovník pěkně šťavnatý.

Pokud ho chcete také vyzkoušet, potřebujete:
1 kilo jablek (nejlépe padaných)
250 g jáhel
200 g máku
100 g melasy (nepoužívám cukr, ale pokud nemáte melasu a cukr vám v jídle nepřekáží, klidně ho použijte)
1 lžíci skořice
1 škrobový prášek do pečiva

Nejdříve jsem si nahrubo nastrouhala jablka a přimíchala do nich skořici a melasu.
Potom jsem rozmixovala mák a přidala ho do misky k jablkům.
Nakonec jsem si připravila jáhlovou mouku. Pokud jste jí ještě doma vyrobit nezkoušeli, tak zde se dozvíte, jak na to: http://ceskyflexitarian.blogspot.cz/2015/09/jahlova-mouka.html
Mouku jsem smíchala s práškem do pečiva a přidala do těsta. Dala na pečící papír na plech a pekla při 180 stupních cca 35 minut.

6 komentářů:

  1. Budu muset vyzkoušet. Padavčat mám víc než dost.
    Nikol ze zezahradydokuchyne.cz

    OdpovědětVymazat
  2. Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda tu šťávu z jablek, co vám vznikne při strouhání, dáváte do těsta nebo vyléváte. Děkuji H.K.

    OdpovědětVymazat
  3. Tak dnes jsem zkusila upéct váš jablečný makovník, bohužel postup na jáhlovou mouku (a dělala jsem přesně tak, jak máte popsáno) nevyšel. Udělala se mi z toho slepená kaše. Místo toho jsem tam tedy narychlo dala žitnou mouku a jáhlová kaše bude k snídani. Bála jsem se, co by to udělalo s makovníkem, protože nejsem nějaká zdatná pekařka :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to mě mrzí,mně se zatím vždy povedla a to používám k mixování starou Etu.Jáhly dávám do mixéru scezené,horké a ony se behem mixování vysuší.Ale pokud ta kaše byla hladká,určitě by se dala použít také 🙂

      Vymazat