Upozornění:

Všechny uvedené recepty jsou před zveřejněním testovány na lidech :-)

neděle 13. září 2015

Jablka v košilce

Dnešní recept začínám od konce...fotkou.
Vyfotit tuhle dobrotu mi dalo opravdu zabrat. Ať jsem se snažila, jak jsem se snažila, výsledek pořád vypadal jak nastrouhaná jablka připravená v mikrotenovém sáčku do mrazáku. Né, opravdu jsem se nerozhodla přebytky jablek mrazit. Stále je peču. Tentokrát je to variace na štrůdl. Nastrouhaná jablka jsou zabalená a upečená jako jednoporcovky. Zabalená podobně jako ta "v županu", na která najdete recept v každé kuchařce. No ale uznejte...copak ten obal vypadá jako župan? Proto tedy v košilce. Poznámka pro rejpaly: ano, vypadá to trošku jako jablka v mikrotenovém sáčku - ale uznejte, jablka v košilce zní líp, než jablka v pytlíku :-) Pokud tedy také máte přebytek padaných jablek a chcete vyzkoušet další variantu jejich zpracování, připravte si:

16 listů rýžového papíru (v balení jich je něco mezi 30 a 50)
1 kg nastrouhaných jablek
150 g rozinek
150 g lněných semínek
vrchovatou lžíci skořice
trošku mletého hřebíčku
Další přísady můžete zvolit podle toho, co jste zvyklí dávat do štrůdlu...ořechy, můžete trošku přisladit...Já uvádím jen tu úplně základní varinatu.

Takže nejdřív jsem si přiipravila náplň. Nahrubo jsem nastrouhala jablka, posypala je skořicí a hřebíčkem. V mixéru jsem rozmixovala nejdříve lněné semínko a potom propláchnuté rozinky. Ty jsem nasekala tak, aby zůstaly kousky. Vše jsem promíchala - pěkně rukou, rozinky by se jinak s jablky pořádně nespojily.
Potom jsem si připravila talíř s teplou vodou a rýžový papír a začala plnit závitky. Měla jsem dva druhy rýžového papíru a zjistila jsem, že jeden stačí vodou jen protáhnout a je měkký, zatímco u druhého se musí chvilku počkat, než změkne. Takže je potřeba vyzkoušet. Papír zvlhčený vodou jsem dala na podložku (dávala jsem na velké umělé prkénko), naplnila jablky, zavinula a dala na plech na pečící papír. Uvedená dávka je na 15 - 16 závitků. Pekla jsem při 180 stupních 20 minut. Jen tak, aby závitky zůstaly průhledné. Při delším pečení by zhnědly a ztvrdly.


Žádné komentáře:

Okomentovat