Upozornění:

Všechny uvednené recepty jsou před zveřejněním testovány na lidech :-)

středa 18. listopadu 2015

Karbanátky, karbanátky, karbanátky.....

Pekla jsem dneska opět karbanátky. Dělám je často. Dá se do nich zužitkovat cokoli a když se dobře ochutí, ani masožravcům v nich nechybí maso. Mají jen jednu vadu. Vypadají pokaždé téměř stejně.
A protože několik receptů na karbanátky jsem sem už přidávala a fotka by byla opět stejná, na tuhle stránku budu vkládat jen inspirační recepty. Jako vždy, poměr surovin závisí na momentální chuti a stavu lednice a spíže.
Ale přece jen - takový univerzální recept je: hodně cibule, syrová nastrouhaná zelenina, obilovina (podle stavu zásob např. rýže, ovesné vločky, kroupy, pohanka, jáhly.....) a uvařená luštěnina. A samozřejmě koření podle chuti.
A k tomu něco na spojení, aby karbanátky držely pohromadě. Pokud v nich není luštěnina, většinou použiju vejce. Pokud tam luštěnina je, používám mletá lněná semínka, nastrouhanou bramboru...Karbanátky jdou prostě udělat na tisíce způsobů. Zde jsou vyzkoušené kombinace:

Řepno-ovesné karbanátky

Na ty jsem použila:
1 větší syrovou na jemno nastrouhanou červenou řepu
4 větší cibule, které jsem nechala zesklovatět na oleji
hrst nahrubo rozmixovaných ovesných vloček
sojovou kaši (uvařenou sojovou  mouku ve vodě)
2 nastrouhané syrové brambory
česnek
sůl, pepř, drcený kmín, majoránku

Vše jsem smíchala a naběračkou na zmrzlinu dělala na naolejovaný pečící papír kopečky, které jsem následně rukou rozplácla. Pekla z každé strany 20 minut na 180 stupňů.
Karbanátky byly podávané se zeleninovou kaší (brambory, celer, mrkev, topinambury - uvařit a rozmixovat s troškou vody z vaření a máslem).

Podobné byly i karbanátky řepno-cizrnové. Jen jsem místo sojové kaše použila uvařenou a rozmixovanou cizrnu: 

Další byly pro změnu mrkvovo-hrachové. Na ty jsem použila
4 cibule
4 velké mrkve
kaši uvařenou z půleného žlutého hrachu
podrcené ovesné vločky
1 lžíci solamylu pro zpevnění
česnek, sůl, pepř, majoránku
Postup je stejný jako u karbanátků výše. Jako příloha byly tentokrát použité vařené brambory rozšťouchané s kysaným červeným zelím a osmaženou cibulkou:


Kroupovo-mrkvové karbanátky

Moje spíž tentokrát bez reptání vydala kroupy. Byl jich v sáčku zbytek, na krupoto to bylo málo, tak padla volba na karbanátky.
Sklep vydal mrkev,
ze špajzu jsem donesla 4 cibule
hlavičku česneku
a v kuchyni našla ještě
2 vejce
olej
sůl
pepř
pořádnou hromádku mletého kmínu
majoránku

Kroupy jsem na několik  hodin namočila, aby se rychleji uvařily. Po namočení jsem je propláchla a dala vařit s bobkovým listem a solí do měkka.
Zatímco se vařily, připravila jsem si ostatní suroviny. Mrkev jsem očistila a nastrouhala najemno.
Cibuli nakrájela na kostičky a osmažila na trošce oleje
Česnek jsem prolisovala.
Tohle všechno jsem přidala k uvařeným kroupám, které jsem ještě předtím trošku rozmixovala ručním mixérem - né úplně dohladka.
Přidala jsem vajíčka, koření, uplácala karbanátky, dala na plech na trošku oleje a pekla na 200 stupňů tak dlouho, dokud nebyly světle hnědé.

Protože tyhle karbanátky jsou samy o sobě syté, přidávám k nim už jen zeleninový salát.

Pro milovníky červené řepy jsou tu šťavnaté

Karbanátky řepné
Na ty jsem potřebovala:

Syrovou červenou řepu
Cibuli
Ovesné vločky
Česnek
2 vejce
Majoránku
Olej
Sůl

Nejdřív jsem si kostičky nakrájela cibuli a dala jí na pánev pomalu smažit. Zatímco se smažila, umyla a oloupala jsem řepu a nastrouhala jí najemno. Přidala k ní prolisovaný česnek, majoránku, sůl, vejce a zahustila ovesnými vločkami. Část jsem jich měla rozmixovaných, část jsem nechala v celku.
Uplácala jsem 12 karbanátků a pekla na olejem pomazané pečící fólii v troubě vyhřáté na 180 stupňů. Nejdříve 20 minut, poté otočila a dalších 20 minut dopekla.
Tady jsem je podávala s jednoduchým bramborovo-celerovým salátem (recept v záložce "saláty")

Když jsem tento recept trošku upravila a místo vajec použila nastrouhané uzené tofu, vznikly
Řepné karbanátky s vůní uzeného: 

(na obrázku jsou s bramborovo-mrkvovým salátem s dýňovou  majonézou)


Další varianta řepných karbanátků

U těchto karbanátků mě zaujala barva po rozkrojení...krásná růžová :-) Proto jsem jeden vyfotila překrojený. Vznikly tak, že jsem  potřebovala zpracovat zbylou červenou řepu a tvaroh. A tak jsem začala tvořit. V karbanátcích nakonec skončila:

v sekáčku nasekaná červená řepa
tvaroh
4 větší cibule osmažené na přepuštěném másle
4 vejce
česnek
hrst nasekané zelené petrželky
majoránka
rozmarýn
sušený medvědí česnek
pepř
sůl

Pečené jsou na horkovzduch při 180 stupních z každé strany 15 minut.

Dnes přidávám recept na karbanátky jen ze dvou základních surovin dýně hokaidó a tvrdého sýra:

Dýňové karbanátky se sýrem
750 g dýně hokaido
250 g tvrdého sýra
1 hlavička česneku
lžička majoránky
pepř a sůl
1 lžíce oleje na pomazání pečícího papíru
  • Dýni hokaidó umyjeme, vydlabeme měkký vnitřek se semínky a tvrdší část i se slupkou nastrouháme na jemném struhadle. Sýr také nastrouháme na jemno. Smícháme dýni, sýr, prolisovaný česnek, majoránku, pepř a sůl a rukou pořádně prohněteme.Utvoříme 16 karbanátků, které pečeme na pečícím papíru pomazaném olejem v troubě předehřáté na 180 stupňů z každé strany 20 minut.
Poznámka pod čarou ke všem karbanátkům. Dřív jsem cibuli před přidáním do karbanátků smažila na oleji, teď jí většinou osmažím na teflonové pánvi nasucho a pak podliji vodou a chvilku podusím. Nebo jen nakrájím na poloviny, povařím a pak nasekám nadrobno...





2 komentáře:

  1. Skvělé!Takové recepty už dlouho hledám 😊

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, jsem ráda, že mohu inspirovat :-)

      Vymazat