Upozornění:

Všechny uvedené recepty jsou před zveřejněním testovány na lidech :-)

pátek 11. března 2016

Sezamová chalva

Ano, vím, správná sezamová chalva se dělá jinak. Ale už jste někdy zkoušeli sehnat odvar z mydlice? :-) Zvlášť, když vás ještě ke všemu zrovna honí mlsná a potřebujete něco na zub hned? To není čas hledat v herbáři, jak taková mydlice vypadá, vyběhnout s rýčem na louku a hledat a dobývat kořen. Natož vyrábět z něj výluh. A ještě ke všemu na začátku března, kdy se většina zeleně ještě schovává v zemi.
Ano, také vím, že chalva se dělá z opražených semínek. Jenže mně připadají syrová zdravější.
No, zkrátím to. Tuhle pochoutku dělám doma už dlouhou dobu, vžil se pro ní u nás doma název chalva a přejmenovávat to na "sladké sezamové tyčinky s medem" se mi zdá trošku krkolomné. 
Takže ať téhle pochoutce budete říkat jakkoli, můžete jí v malém množství mlsat bez výčitek, protože sezam obsahuje hromadu zdravých prvků, vápníkem počínaje a železem konče. A když si jí s sebou vezmete třeba na výšlap místo čokoládové tyčinky, pro rychlé doplnění energie, pak už vůbec není co řešit.
Recept - jako ostatně vždy - uvádím jen opravdu základní, ale podle chuti a momentálních zásob se dají přidat třeba nasekané oříšky, kakao, karob, rozinky....
Ale na základ stačí jen:

1 hrnek sezamových semínek
2 - 3 lžíce medu

Semínka rozmixujeme, smícháme s medem, vytvarujeme placku, rozkrojíme jí na 6 dílů a jednotlivé tyčinky zabalíme do potravinové fólie. Toť vše. A pak už je jen schováme v lednici, aby vydržely alespoň pár dní :-)
Do části chalvy jsem tentokrát přidala lžíci karobu. Prý je také zdravý a na rozdíl od kakaa není hořký: 

Žádné komentáře:

Okomentovat