Upozornění:

Všechny uvedené recepty jsou před zveřejněním testovány na lidech :-)

pondělí 2. května 2016

Cizrna v pikantní rebarborovo-mrkvové omáčce

Sezóna rebarbory je v plném proudu. Jak jsem psala, rebarborový koláč nepatří mezi mé favority. Rebarbora se proto u nás v uplynulých letech cítila naprosto v bezpečí a zabrala si pro sebe dost veliký plácek. Tak jsem se rozhodla jí začít zpracovávat jinak, než nasladko. Dneska přišla na řadu pikantní omáčka. Omáčka se nemusí podávat jen s cizrnou - i když to byl původní záměr, ale také například se špagetami. Pokud jí chcete vyzkoušet, připravte si:

300 g cizrny (pokud chceme jen omáčku - např. na těstoviny, stačí jí jen 100 g)
2 velké cibule
2 řapíky rebarbory
2 velké mrkve
50 ml oleje
kari koření
sůl
špetka chilli

Cizrnu  namočíme přes noc do vody. Druhý den propláchneme a uvaříme (v tlakovém hrnci cca 45 minut). Když je cizrna asi v polovině vaření, začneme připravovat omáčku:
Na pánev dáme olej (většinou s ním šetřím, ale v tomhle případě dávám trošku víc - chceme přece "smetanovou" omáčku :-) a pomalu na něm necháme zpěnit cibuli. Řapíky rebarbory oloupeme, nakrájíme na kolečka a přidáme k cibuli. Nakonec přidáme na kolečka nakrájenou mrkev, kari koření, sůl a špetku chilli a ještě chvilku necháme na mírném ohni smažit. Potom přikryjeme pokličkou a necháme 10 minut dusit.
Když se dovaří cizrna, scedíme jí. V mixéru rozmixujeme hotovou zeleninu spolu s půl hrnkem vařené cizrny a vývarem z cizrny. Vývaru dáme tolik, aby měla omáčka hustotu asi jako svíčková. Případně trošku dosolíme a můžeme podávat. Nemusíme s ní polévat jen tu uvařenou cizrnu. Pokud nějaká zbyde, můžeme jí použít k těstovinám nebo k vařené zelenině:
A jiný způsob servírování: 

Žádné komentáře:

Okomentovat