300 g cizrny (pokud chceme jen omáčku - např. na těstoviny, stačí jí jen 100 g)
2 velké cibule
2 řapíky rebarbory
2 velké mrkve
50 ml oleje
kari koření
sůl
špetka chilli
Cizrnu namočíme přes noc do vody. Druhý den propláchneme a uvaříme (v tlakovém hrnci cca 45 minut). Když je cizrna asi v polovině vaření, začneme připravovat omáčku:
Na pánev dáme olej (většinou s ním šetřím, ale v tomhle případě dávám trošku víc - chceme přece "smetanovou" omáčku :-) a pomalu na něm necháme zpěnit cibuli. Řapíky rebarbory oloupeme, nakrájíme na kolečka a přidáme k cibuli. Nakonec přidáme na kolečka nakrájenou mrkev, kari koření, sůl a špetku chilli a ještě chvilku necháme na mírném ohni smažit. Potom přikryjeme pokličkou a necháme 10 minut dusit.
Když se dovaří cizrna, scedíme jí. V mixéru rozmixujeme hotovou zeleninu spolu s půl hrnkem vařené cizrny a vývarem z cizrny. Vývaru dáme tolik, aby měla omáčka hustotu asi jako svíčková. Případně trošku dosolíme a můžeme podávat. Nemusíme s ní polévat jen tu uvařenou cizrnu. Pokud nějaká zbyde, můžeme jí použít k těstovinám nebo k vařené zelenině:
A jiný způsob servírování:
Žádné komentáře:
Okomentovat