Upozornění:

Všechny uvednené recepty jsou před zveřejněním testovány na lidech :-)

středa 18. května 2016

Frittata

Co je to vlastně frittata? Hodně zjednodušeně řečeno - je to cokoliv, co vás napadne, zapečené na pánvi s vejci. To prostě přijdete domů a máte hlad. Víte, že máte doma několik vajíček. To je základ. No a potom začnete improvizovat podle toho, co dům dá.
Základní postup je stejný. Osmahnete si cibuli, přidáte, co zrovna doma máte, zalijete rozšlehanými ochucenými vejci, přikryjete pokličkou, ztlumíte zdroj tepla na minimum a počkáte deset minut, než vejce ztuhnou. Budu sem přidávat osvědčené kombinace na tuto silnější  vydatnější omeletu.

Dnes například byla zeleninová frittata s bylinkami a rýží.
Potřebovalala jsem na ní:
několik cibulí a tuk na osmažení ( v mém případě přepuštěné máslo)
balíček  mražené zeleniny (směs květák, brokolice, mrkev, hrášek)
150 g uvařené rýže (zbytek od oběda)
hrnek nakrájených bylinek (nejvíc zelené petržele, potom pár lístečků šalvěje, pár lístků libečku, hrst čerstvé majoránky)
4 - 5 vajec (podle velikosti)
sůl, pepř
Cibuli jsem nakrájela na kostičky, nechala na másle zezlátnout, přidala balíček mražené zeleniny a počkala, až se na pánvi rozmrazí.
Omyté bylinky jsem rozmixovala nahrubo dohromady s rýží a vejci, osolila a opepřila.
Směs jsem nalila na pánev na cibuli se zeleninou, přikryla poklicí a počkala 10 minut, až vejce ztuhnou:
.
Na mrkvovou frittatu používám jako základ na kolečka nakrájenou a na másle osmahnutou mrkev, vajíčka smíchám s rýžovou  moukou, okořením podle chuti a hotovou placku hodně posypu zelenou petrželkou:

A tady jsem pro změnu do vajíček místo rýžové mouky vmíchala mouku pohankovou a posypala pažitkou:

Žádné komentáře:

Okomentovat