Upozornění:

Všechny uvedené recepty jsou před zveřejněním testovány na lidech :-)

sobota 4. června 2016

Nejjednodušší vafle na světě

Ano, přiznávám, propadla jsem kouzlu vaflovače. Nejdříve jsem si pořídila velký v kombinaci s grilem a sendvičovačem, protože co kdyby se vafle neosvědčily, že. Zbyl by aspoň gril.
Ale dopadlo to tak, že čím déle jsem ho měla, tím více jsem vaflovač využívala. A začal mi chybět nějaký, který vyrábí menší tvary. Když se objeví nečekaná  návštěva, jsou sice vafle i v tom velikém rychle hotové, ale velká rozkrájená na kousky už nevypadá tak dobře.
Malé vafle jdou použít i jako základ pod obložené chlebíčky místo veky. A tak jsem si na jeden takový našetřila. A pokračovala v experimentování. Dnes jsem objevila asi ty nejjednodušší vafle na světě. A pokud použijete světlou pohanku (opravdu ne tu tmavou loupanou za tepla), tak chutnají i odpůrcům pohanky, protože v téhle úpravě její výrazná chuť není cítit. Pokud je chcete vyzkoušet, potřebujete k tomu jen:

140 g pohanky
2 lžíce oleje
sůl a koření dle chuti

Pohanku necháme namočenou na několik hodin ve vodě. Poté scedíme, v mixéru rozmixujeme s olejem a kořením a dáme na pět minut do rozehřátého vaflovače.
Pokud jsme výrazně okořenili (já jsem použila italské koření, česnek, pepř a sůl), můžeme podávat samotné. Jestli okořeníme méně, můžeme použít jako podklad pod jakoukoli pomazánku.
Výše uvedený recept je na 10 srdíček, dělala jsem dvě dávky najednou:

6 komentářů:

  1. dobrý den, máte prosím tip na konkrétní značku vaflovače? děkuji Míša

    OdpovědětVymazat
  2. Dobrý den, mohu porovnat jen ty, které mám osobně vyzkoušené :-) Nejdřív jsem si koupila vaflovač 3 v 1, protože jsem neměla vafle vyzkoušené a říkala jsem si, že když později nevyužiju vaflovač, zbyde mi alespoň sendvičovač a kontaktní gril. Pro hovořilo i to, že výměnné desky půjdou umýt ve dřezu. Jak jsem s vaflemi stále častěji experimentovala, vadilo mi, že vyrobím jen dvě veliké a například pro návštěvu je musím krájet, i pro mě byla jedna vafle veliká. Navíc se pomalu propékaly, jedna dávka se peče tak 10 minut. Tak jsem se začala poohlížet po jiném a vybrala jsem si tento: http://vaflovace.heureka.cz/severin-wa-2106/ Lze u něj regulovat teplota a navíc jeho povrch je opravdu tak kvalitní, že se mi ještě ani jedny vafle nepřichytily - a to vůbec nevymazávám. Vafle jsou hotové za 5 minut a je jich 10 najednou. Navíc se dají díky svému tvaru použít i jako sušenky, jako podklad pod různé pomazánky...prostě z těchto dvou vaflovačů u mě na celé čáře vyhrál :-)

    OdpovědětVymazat
  3. dekuji za odpoved, zkusime poridit domu a vaflovat ostosest

    OdpovědětVymazat
  4. Receptik sa mi paci,lebo vaflovac nemam,ale pozicala som si zrovna od dc ery na skusku.aby som vyskusala.Nikdy som ani vafle nejedla.Zajtra sa idem do toho pustit.

    OdpovědětVymazat
  5. Dobry den, lze takto tvorit i sladke wafle, kdyz dam jine koreni?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Protože nepoužívám cukr, mám vyzkoušené "sladké" jen v takové variantě, že jsem přidala při mixování mrkev, soli jen na špičku nože a lžičku perníkového koření :-)

      Vymazat