Upozornění:

Všechny uvedené recepty jsou před zveřejněním testovány na lidech :-)

pátek 17. června 2016

Sladké srdíčkové vafle

Tak dnes pro změnu opět vafle :-) Chtěla jsem je dát pod samostatný název, ale protože vafle se stále učím a stále zkouším nové a nové, rozhodla jsem se je shrnout pod společné názvy - slané srdíčkové a sladké srdíčkové. A postupně budu všechny vyzkoušené přidávat. Ty již publikované nechám na svém původním místě, stačí si je vyhledat pomocí lupy. Recepty jsou vždy na 10 malých srdíčkových vaflí.
Dnes padl můj zrak na zbytek melasy. Pokud se mě budete snažit přesvědčit, že melasa je výborná rozmíchaná ve vodě, či něco podobného, neuvěřím mám. Mám to vyzkoušené a fakt jí samotnou nepozřu a to by mohla být sebezdravější. Ale v těstě jí necítím. A tak dnes přišly na svět

Oříškové vafle
Suroviny jsou opět jednoduché:
60 g ovesných vloček
60 g lískových oříšků
1 lžíce melasy
špetka mletého hřebíčku
lžička skořice

V mixéru rozmixujeme ovesné vločky a oříšky, vsypeme do misky, přidáme vrchovatou lžíci melasy, koření a trošku teplé vody...opět asi tolik, aby těsto bylo husté jako bramborová kaše.
No a potom už jen rozdělíme těsto na dva díly, dáme do vaflovače a pečeme 5 minut.
Necháte-li je méně, budou měkčí, když minutu přidáte, máte výborné sušenky:


Kokosovo-pohankové vafle
vznikly ze:
75 g předem namočené světlé pohanky
75 g strouhaného kokosu
1 lžíce stéviového odvaru (o tom, jak ho vyrobit píši v samostatném článku zde: http://ceskyflexitarian.blogspot.cz/2015/12/jak-sladit-stevii.html

Nejdřív si rozmixujeme kokos (není to nutné, ale vafle jsou potom jemnější), potom namočenou pohanku se stéviovým odvarem, případně i troškou vody. Vše smícháme a upečeme dvě vafle - cca 9 minut.
Vafle na obrázku jsem mazala domácí marmeládou z josty (kříženec angreštu a rybízu). Marmeláda je vyrobená jen z ovoce a pektogelu, úplně bez cukru. Pokud se někomu zdá moc kyselá, dá se před namazáním smíchat s troškou  medu. Recept na marmeládu bez cukru jsem na blog ještě nepřidávala, čekala jsem, jestli takto vyrobené marmelády vydrží. Teď už vím, že ano, jen se musí po naplnění do skleniček ještě asi 20 minut sterilovat: 

Žádné komentáře:

Okomentovat