Upozornění:

Všechny uvedené recepty jsou před zveřejněním testovány na lidech :-)

úterý 21. června 2016

Višňový koláč

Na stromě dozrávají první višně a tak nadešel čas upéct višňový koláč. Je to obdoba obráceného podzimního švestkového...
Naše višně mají jednu ohromnou výhodu...jednoduše se odpeckovávají. Pecka drží u stopky tak, že je téměř nemožné jí odtrhnout a tak stačí zatáhnout za stopku a pecka je venku :-) Takže na rozdíl od třešní je odpeckování celého plechu višní otázka chvilky a tak jsem s višněmi opravdu nešetřila. Připravila jsem si jich tolik, že pokryly celé dno.

Kromě višní jsem na koláč potřebovala:
2 vrchovaté hrnky ovesných vloček
1 smetanový bílý jogurt - cca 380 g (ano, opravdu smetanový, další tuk se do těsta nepřidává a ta chuť smetanového je prostě jiná)
150 g třtinové melasy
1 lžíci třtinového cukru
1 vrchovatou lžičku jedlé sody
1 lžíci másla

Plech vyložíme pečícím papírem a potřeme máslem. Z připravených ovesných vloček odebereme 1 lžíci a smícháme se lžící třtinového cukru. Tímhle sypáním vysypeme celý plech a poklademe na dno višně. Jak jsem psala...čím víc, tím líp. Teda - stačí jedna vrstva :-)
Ovesné vločky rozmixujeme na mouku a smícháme s jedlou sodou. Z téhle směsi odebereme ještě 2 - 3 vrchovaté lžíce a nasypeme rovnoměrně na višně. Sypká směs dobře vsákne šťávu, která při pečení z višní uteče.
Jogurt smícháme s melasou a vlijeme do mouky z vloček. Ihned nalijeme na višně a dáme do trouby vyhřáté na 180 stupňů. Po 30 minutách by měl začít povrch koláče jemně praskat a tak poznáme, že je hotový.
Potom už stačí jen koláč překlopit na druhý plech, opatrně stáhnout pečící papír a pochutnávat si:

Žádné komentáře:

Okomentovat