Upozornění:

Všechny uvedené recepty jsou před zveřejněním testovány na lidech :-)

pondělí 5. září 2016

Guláš z cukety a červené čočky

S prvními chladnějšími dny opět nastává čas na teplejší jídlo. Dnes to byl cuketový guláš. Protože zelenina sama o sobě moc nezasytí, přidala jsem trošku bílkovin v podobě červené čočky. A k luštěninám se nejlépe hodí rýže...nebo chleba. Co je zrovna po ruce. Chcete-li guláš vyzkoušet, připravte si: 

500 g cukety
půl hrnku červené čočky
3 větší rajčata
6 lusků ačokči (nebo 2 lusky zelené papriky)
2 cibule
1 červenou papriku
1 feferonku
4 lžíce oleje
2 stroužky česneku
půl lžičky kari koření
půl lžičky pepře
sůl

Nejdříve si dáme vařit předem namočenou červenou čočku. Namáčení u ní není nutné, ale zkrátí dobu varu. Takhle se vaří asi 10 - 15 minut.
Zatím, co se čočka vaří, nakrájíme cibuli nadrobno a dáme jí zpěnit na olej. 
Cuketu nakrájíme na kostky (větší oloupeme a vydlabeme, mladou můžeme nechat se slupkou i se semínky) a přidáme jí k cibuli. Necháme zvolna smažit a postupně přidáváme na nudličky nakrájenou ačokču, papriku, feferonku.
Potom přisypeme kari koření, pepř a sůl. 
Rajčata křížem nakrojíme, přelijeme vařící vodou a oloupeme. Nakrájíme je na kostky a přidáme do pánve ke zbylé zelenině. 
Počkáme, až zelenina změkne, vmícháme čočku, nakonec přidáme prolisovaný česnek a podáváme.

1 komentář: