Návod, jak poznat pohanku loupanou za tepla a za studena je jediný - očima. Dokonce i stejná balírna (konkrétně Lagris) prodává obě. A tak občas prohrabuju balíčky v supermarketu a zkoumám, zda pohanka je nahnědlá, nebo světlá s nádechem tak trošku do zelena. Další možnost je koupit si pohanku v bio kvalitě, ale ta je zase v jiné cenové kategorii.
Takže když máte doma světlou pohanku, už stačí jen jediné - odměřit si půl hrnku a namočit jí na pár hodin do vody. Klidně i přes noc. Potom už jen propláchnout a rozmixovat s troškou soli a dvěma lžícemi oleje na těstíčko. Pokud je vše moc husté a špatně se mixuje, klidně přilijte trošku vody.
No a ve vaflovači pečeme zhruba 7 minut - záleží samozřejmě na tom, jaký vaflovač máte.
Takhle vzniknou základní vafle, které se dají použít třeba místo veky jako podklad na chlebíčky.
Chceme-li vafle vylepšit, je mnoho možností. Uvádím ty, které používám nejčastěji, ale fantazii se meze nekladou:
- Když chci, aby vafle byly takové "chlebovější", přidám do základního těsta mletý kmín.
- Vafle s vůní uzeného a náloží bílkovin získáte, když s pohankou rozmixujete půlku uzeného tofu.
- Na bylinkové vafle stačí přidat hrst nasekaných zelených bylinek podle chuti
- Na mrkvové přidáme do mixéru 1 nakrájenou mrkev. Když v tomhle případě vynecháme sůl a přisypeme skořici, máme vafle nasladko.
- Na pikantní stačí okořenit chilli kořením, česnekem, pepřem, rozmarýnem....
Na obrázku jsou vafle s vůní tofu, vafle obyčejné a mrkvové:
No a tady pro změnu vafle sýrové - při mixování přidán kousek tvrdého sýra:
Žádné komentáře:
Okomentovat