Upozornění:

Všechny uvedené recepty jsou před zveřejněním testovány na lidech :-)

středa 28. září 2016

Pohankové vafle na mnoho způsobů

Od té doby, co jsem si pořídila první vaflovač, se snažím vymýšlet a zkoušet stále nové a nové recepty na vafle. Snažím se hlavně zjednodušovat...občas se vafle přilepily, občas utekly...a nakonec jsem zůstala u těch nejosvědčenějších - pohankových. Základ tvoří jen namočená pohanka, sůl a olej. Tahle kombinace krásně drží pohromadě, nehraje si na hrdiny z pohádky "Hrnečku vař" a jde různě obměňovat. Pohanku používám světlou. Ta loupaná za tepla - tmavší - si mé srdce nezískala v žádné podobě. Její specifickou chuť cítím, ať se jí snažím přebít čímkoliv.
Návod, jak poznat pohanku loupanou za tepla a za studena je jediný - očima. Dokonce i stejná balírna (konkrétně Lagris) prodává obě. A tak občas prohrabuju balíčky v supermarketu a zkoumám, zda pohanka je nahnědlá, nebo světlá s nádechem tak trošku do zelena. Další možnost je koupit si pohanku v bio kvalitě, ale ta je zase v jiné cenové kategorii.

Takže když máte doma světlou pohanku, už stačí jen jediné - odměřit si půl hrnku a namočit jí na pár hodin do vody. Klidně i přes noc. Potom už jen propláchnout a rozmixovat s troškou soli a dvěma lžícemi oleje na těstíčko. Pokud je vše moc husté a špatně se mixuje, klidně přilijte trošku vody.
No a ve vaflovači pečeme zhruba 7 minut - záleží samozřejmě na tom, jaký vaflovač máte.
Takhle vzniknou základní vafle, které se dají použít třeba místo veky jako podklad na chlebíčky.
Chceme-li vafle vylepšit, je mnoho možností. Uvádím ty, které používám nejčastěji, ale fantazii se meze nekladou:
- Když chci, aby vafle byly takové "chlebovější", přidám do základního těsta mletý kmín.
- Vafle s vůní uzeného a náloží bílkovin získáte, když s pohankou rozmixujete půlku uzeného tofu.
- Na bylinkové vafle stačí přidat hrst nasekaných zelených bylinek podle chuti
- Na mrkvové přidáme do mixéru 1 nakrájenou mrkev. Když v tomhle případě vynecháme sůl a        přisypeme skořici, máme vafle nasladko.
- Na pikantní stačí okořenit chilli kořením, česnekem, pepřem, rozmarýnem....

Na obrázku jsou vafle s vůní tofu, vafle obyčejné a mrkvové:

No a tady pro změnu vafle sýrové - při mixování  přidán kousek tvrdého sýra: 


Žádné komentáře:

Okomentovat