Upozornění:

Všechny uvedené recepty jsou před zveřejněním testovány na lidech :-)

sobota 29. října 2016

Hrachové krekry s mákem

Také vás občas přepadne neodolatelná chuť na něco křupavého? Brambůrky, oříšky, krekry?
No jo, jenže, jak to udělat, když do nejbližšího obchodu je 12 kilometrů? To potom nezbývá, než otevřít znovu spížní skříň a koukat...a když zjistíte, že tam opravdu nic na zub není, tak prostě konat.
Tentokrát jsem improvizovala z toho, co na mě vykouklo a pak jen netrpělivě čekala, jestli výsledek bude držet pohromadě a jestli se to bude dát jíst. Musím říct, že dalo...A určitě jsem tyhle krekry nedělala naposledy. Pokud je chcete také vyzkoušet, připravte si:

1 hrnek hrachových vloček
2 lžíce máku
2 vrchovaté lžíce kukuřičné mouky
1 lžíci kukuřičného škrobu
1 rovnou lžičku soli
1 lžičku sušeného česneku
9 - 10 lžic oleje
9 - 10 lžic vody

Hrachové vločky vhodíme do mixéru a počkáme, až se z nich stane mouka. I v jednoduchém mixéru to jde snadno.
Vzniklou hrachovou mouku smícháme se vším ostatním a vyklopíme na arch pečícího papíru:
Válečkem rozválíme na placku o velikosti plechu. Silikonovým válečkem to jde snadno. Nemám vyzkoušené, jak se hmota rozvaluje s dřevěným, ale pokud by se na něj lepila, určitě vše půjde rozválet přes potravinovou fólii:
Výslednou placku rádýlkem rozkrájíme na čtverečky a přendáme i s pečícím papírem na plech: 
No a potom už jen vložíme do trouby vyhřáté na 180 stupňů a pečeme 25 - 30 minut. Opravdu je necháme v troubě minimálně těch 25 minut, teprve po téhle době ztratí typickou "hrachovou" chuť. Zkoušela jsem ochutnávat dřív, ale nebylo to ono.
No a když je upečeno, necháme trošku vychladnout a jen sesypeme z plechu - jde to dobře, krekry se nespékají: 

1 komentář:

  1. Vyzkoušeno,skvělé zdravé mlsání,dělala jsem z Hrašky,
    vyvalovala dřevěným válečkem,až se to začalo lepit,pomohla jsem si rukama,lehce jsem těsto roztlačila...
    Díky za skvělé nápady,JanaD.

    OdpovědětVymazat