Upozornění:

Všechny uvedené recepty jsou před zveřejněním testovány na lidech :-)

sobota 28. ledna 2017

Hlíva ústřičná a naklíčené luštěniny

Propadla jsem hlívě ústřičné. A to i přesto, že nejsem ani trochu zdatný houbař. Vůbec první houba, kterou jsem v životě našla, byl  hřib. Byl krásný. Byl jako malovaný. Ale radost mi vydržela jen do chvíle, kdy mi tatínek oznámil, že ten hřib, který jsem našla, se jmenuje satan a jíst se nedá.
Bez zdatného a znalého houbaře se do lesa na houby  nemohu vydat dodnes. Satana stále nepoznám. Natož, abych sbírala něco, co má na spodu kloboučku místo rourek radiátor.
Naštěstí jsou dneska už houby běžně dostupné v každém větším supermarketu.
Ale přece jen - napínavější je si houby doma sám vypěstovat Zvlášť teď, kdy venku záhony odpočívají.
Pěstování hlívy je jednoduché. Stačí k tomu kousek místa třeba ve sklepě. Navíc další výhodou je, že se nemusí bojovat se žádným plevelem, slimáky, mšicemi a dalšími breberkami, které se nám v létě snaží sníst úrodu.
Takže...objednala jsem si naočkovaný substrát a za pár týdnů s minimálním úsilím jsem mohla sklízet. První dvě "vlny" vypadaly zhruba takto:
Ty další byly trošku slabší, ale přesto - ta radost z čerstvých vlastnoručně vypěstovaných hub to vyváží.
Kromě hlívy se dá v zimě pěstovat doma třeba ještě čerstvá cibulová nať. A také hromada různých klíčků.
A když už se doma sejde hlíva a naklíčené luštěniny, proč to společně i neuvařit. 
Přináším dnes dvě inspirace. První je:

Guláš z hlívy a naklíčené cizrny
K tomu je zapotřebí:

naklíčená cizrna - v suchém stavu cca 1 hrnek (jak snadno naklíčit cokoliv se dočtete zde: http://ceskyflexitarian.blogspot.cz/2015/06/jak-si-doma-vypestovat-klicky.html

300 g hlívy ústřičné
půlka máslové dýně
4 velké cibule
4 stroužky česneku
4 mražená rajčata (lze nahradit malým rajským protlakem)
olej na osmahnutí cibule
sladká paprika
chilli koření
směs divokého koření
sůl

Cibuli nakrájíme na kostičky a dáme zpěnit na olej do tlakového hrnce. Nožičky hlívy nakrájíme na plátky a přidáme k cibuli. Kloboučky natrháme na delší kousky a také přidáme do hrnce. Počkáme, až cibule zezlátne, přisypeme papriku a chilli koření, nakrájená oloupaná rajčata, směs divokého koření, dýni nakrájenou na kostičky a počkáme, až se paprika rozpustí (nesmí zhořknout). Přidáme naklíčenou cizrnu, prolisovaný česnek, osolíme a zalijeme vodou jen tak, aby bylo vše potopené. Tlakový hrnec uzavřeme a od doby, kdy začne syčet, vaříme 30 minut.
Tentokrát jsem měla připravené s sebou do práce v krabičce (a k tomu oblíbenou lněno-kukuřičnou vafli):

Další možností, jak využít hlívu i naklíčené luštěniny je rychlá směs k rýži. Neuvádím přesné množství jednotlivých surovin, v tomto receptu není důležité. Prostě podle chuti a toho, co máme doma - můžeme přidat i další zeleninu:

Na tuku osmahneme cibuli a hlívu ústřičnou, po chvilce přidáme trošku kari koření, sojovou omáčku Tamari a dusíme, dokud není hlíva měkká. Zvlášť v páře chvilku povaříme mrkev nakrájenou na kolečka a naklíčené fazolky mungo (klíčily mi docela dlouho a tak se dala většina slupek lehce při proplachování odstranit). 
Když je hlíva měkká, přidáme mrkev a mungo fazolky do pánve, podle potřeby můžeme zahustit lžičkou škrobu rozmíchanou ve vodě a nechat zhoustnout. Podáváme s rýží:



Žádné komentáře:

Okomentovat