Upozornění:

Všechny uvednené recepty jsou před zveřejněním testovány na lidech :-)

sobota 28. ledna 2017

Hrachové šišky

Receptů na karbanátky je tady už dost. Nedávno jsem vyzkoušela změnu. Místo karbanátků šišky. Ale rozdíl není jen ve tvaru. Do karbanátků přidávám luštěniny už uvařené. Do šišek hrách předem nevařím. Neuvádím přesné množství surovin, v těchto receptech není zas tak důležité. Prostě podle toho, co máme doma a zahustit tak, aby se daly tvarovat šišky.¨
Základem je hrách, osmahnutá cibule, jakékoliv koření a něco na zahuštění. Je možné přidat i syrovou nastrouhanou zeleninu, která šišky odlehčí. Pro inspiraci dva recepty:


Šišky ze zeleného hrachu
přes noc namočený zelený půlený hrách
cibule
tuk podle preferencí (olej nebo přepuštěné máslo)
česnek, majoránka, bazalka, sůl, pepř
kukuřičná mouka na zahuštění

Namočený hrách propláchneme a rozmixujeme. Při mixování můžeme přidat trošku vody, aby to mixér utáhl. Cibuli nakrájíme na kostičky a necháme zesklovatět na tuku.
Smícháme rozmixovaný hrách, cibuli, přidáme prolisovaný česnek, majoránku, bazalku, sůl, pepř a zahustíme kukuřičnou moukou. Ze směsi vytvarujeme šišky, které dáme na plech vyložený pomaštěným pečícím papírem a pečeme 30 - 40 minut. V polovině pečení otočíme:

Další jsou 
šišky z hrachových vloček. 
Na ty je potřeba:

hrnek hrachových vloček
půlka máslové dýně
kousek kapusty (nemusí být, jen mi doma prostě zbyla)
cibule a tuk na její osmažení
ovesné vločky na zahuštění (cca půl až jeden hrnek)
hlavička česneku
majoránka, bazalka (dala jsem mraženou), pepř, mletý kmín, sůl

Cibuli nakrájíme na kostičky a osmahneme na tuku.
Hrachové i ovesné vločky rozmixujeme (každé zvlášť, u ovesných nevíme předem, kolik jich budeme na zahuštění potřebovat).
Máslovou dýni oloupeme a nastrouháme na jemno. Kapustu nakrájíme na drobno.
Vše smícháme dohromady, přidáme koření a zahustíme ovesnými vločkami tak, aby šly tvarovat šišky, které klademe na plech vyložený pomaštěným pečícím papírem: 
Pečeme v troubě předem vyhřáté na 200 stupňů z každé strany 15 minut:




Žádné komentáře:

Okomentovat