Upozornění:

Všechny uvedené recepty jsou před zveřejněním testovány na lidech :-)

sobota 25. února 2017

Jak si doma vypěstovat vlastní zázvor

Máte rádi zázvor? Potom je ten nejvyšší čas se v obchodě při procházení kolem regálů s ovocem a zeleninou zastavit u bedýnky se zázvorem.Stačí vybrat pár malých kousků, na kterých jsou vidět hrbolky, které by se mohly brzy začít probouzet k životu. Žádný návod na to, jak ten správný kousek poznat, nemám...prostě je na něm takový malý hrbolek, občas s nazelenalou špičkou, občas je to jenom vystupující hrbolek. Je to taková sázka do loterie. Někdy se sebeslibněji vypadající kousek neprobudí a jindy se divím, jak se seschlý kousek zázvoru probudí k životu.
Když už máme zázvor doma, vezmeme větší plastový tácek, rozložíme na něj kousky zázvoru a zasypeme zeminou. Pořádně prolijeme vodou, přetáhneme potravinovou fólií a dáme do tepla. Zeminu udržujeme stále vlhkou. Po pár dnech - cca tak po týdnu se některé kousky probudí k životu. Ty potom přesadíme do kelímků a počkáme, až pořádně zakoření a povyrostou. Takhle nějak to vypadá ihned po přesazení:

Na jaře potom sazeničky zasadíme do skleníku. Pokud nemáme skleník, stačí veliký květináč a necháme doma jako kteroukoliv jinou pokojovku. Moc parády sice neudělá - taková větší tráva...ale čerstvě odrýpnutý oddenek zázvoru má úplně jinou chuť, než ten kupovaný. Stačí odkrýt kousek zeminy, uříznout...a zázvor si toho ani nevšimne a klidně si roste při minimální péči dál. Máme tak neomezený přístup k oblíbenému koření:

2 komentáře:

  1. Zdravím, on se zázvor většinou probudí, vůbec se nemusí kupovat bio - stačí, když se omyje a přes noc namočí do teplé vody - aby se odstranily inhibitory růstu, kterými je zázvor záměrně ošetřen, aby moc neklíčil.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc za radu, příští dávku zázvoru zkusím namočit, tentokrát ze čtyř kousků vyklíčily jen dva :-)

      Vymazat