Upozornění:

Všechny uvedené recepty jsou před zveřejněním testovány na lidech :-)

čtvrtek 9. února 2017

Krtčí hromádky

Potřebuji ve stravě na  nějakou dobu omezit sacharidy. A protože už pár dní mám chuť na žitný chleba s máslem pořádně posypaný pažitkou, pustila jsem se do experimentování. Jak upéct bez mouky  něco, co připomíná pečivo a obsahuje to mnohem méně sacharidů? No a tak vznikly tyhle semínkové housky. Připomínají sice tak trochu krtčí hromádky, ale rozkrojené, namazané...a s troškou fantazie - ten kváskový chleba nahradí:

Na devět kousků hromádek je potřeba:
1/3 hrnku lněných semínek
1/3 hrnku slunečnicových semínek
1/3 hrnku chia semínek nebo psyllia
3 vejce
voda
sůl a koření podle chuti

Všechny sypké suroviny smícháme a rozmixujeme na mouku.Přidáme půl lžičky soli a koření podle chuti. Tentokrát jsem přidala mletý kmín, sušenou petrželovou a celerovou nať a sušený medvědí česnek. 
Žloutky dáme do hrnku (cca čtvrtlitrového), ve kterém jsme odměřovali semínka a doplníme do půlky hrnku vodou. 
Z bílků ušleháme tuhý sníh. 
K sypkým surovinám vlijeme rozmíchané žloutky s vodou, promícháme a přidáme ušlehaný sníh. Pracujeme rychle, protože směs rychle bobtná.
Na plech lžící utvoříme 9 hromádek a pečeme v troubě vyhřáté na 170 stupňů na horkovzduch cca 30 minut. Bez horkovzduchu pečeme asi na 180 stupňů.
Příště se ještě pokusím zapracovat na úpravě před pečením, aby byly houstičky upravenější. Zatím to byl prototyp:

No, tak ani po několikátém pečení houstičky fotogeničtěji nevypadají. Tak holt to zůstanou krtčí hromádky. Snad mi za ten název nějaký krtek nezdevastuje zahradu :-)


Žádné komentáře:

Okomentovat