Upozornění:

Všechny uvedené recepty jsou před zveřejněním testovány na lidech :-)

pátek 7. dubna 2017

Objevte topinambury

Dnes nepřidávám recept, ale radu pro ty, kteří vlastní svou zahrádku a zrovna přemýšlí, co letos zasadit.

V zimě snídám nejčastěji zeleninové polévky. Na jaře postupně přecházím k celozrnnému žitnému kváskovému chlebu a hromadě zeleniny. Někdy je to celerová pomazánka, jindy mrkev na kolečka, hromada nasekané pažitky...a letos jsem přidala topinambury. Pokud máte k dispozici záhonek, doporučuji je vyzkoušet. Je nejvyšší čas poohlédnout se po sadbě a pár jich zahrabat. Mám vyzkoušeno, že se jim daří i na nehostinném místě, kam nejde sluníčko a nic jiného tam neprospívá.Kromě toho, že jsou zdravé - hlavně pro diabetiky -  mají mnoho dalších předností. Krásně na podzim kvetou, ve  váze dlouho vydrží...

...a vydrží dokonce i přes zimu venku na záhonku. Vlastně jinak se ani skladovat nedají, po vyhrabání rychle sesychají. Ale beru to jako jejich přednost. Celou zimu o nich člověk neví a když na jaře rozmrzne zem a venku toho ještě moc neroste, jsou k dispozici jejich čerstvé hlízy. Vypadají tak trošku jako zázvor zkřížený s bramborou:
A v čerstvém stavu chutnají tak trošku jako kedlubna zkřížená se slunečnicovým semínkem. Dají se jíst i vařené, pečené či dušené, ale osobně dávám přednost syrovým, po tepelné úpravě mi moc nechutnají.
Mráz je nepoškodí a tak stačí je jen průběžně vyhrabat, očistit, nakrájet na kolečka a pak už si jen pochutnávat:

Žádné komentáře:

Okomentovat