Upozornění:

Všechny uvednené recepty jsou před zveřejněním testovány na lidech :-)

úterý 9. května 2017

Hlívový guláš

A opět se probudila hlíva. Pěstuji ji ve stínu na severním dvorku, kde kromě topinambur nic moc nechce růst. Hlíva nepotřebuje téměř nic, ani záhonek, ani pletí...a přesto plodí v několika vlnách. Vypadá to nějak takhle:

Nejznámější zpracování hlívy je asi "dršťková" polévka a guláš. Každý má na svůj guláš - i na ten z masa -svůj recept, liší se jen v maličkostech. Můj nejoblíbenější je tento:

trs hlívy ústřičné
stejný díl cibule
tuk na osmažení cibule a hlívy (podle preferencí - přepuštěné máslo nebo olej)
hlavička česneku
krabička pasírovaných rajčat (používám zavařená domácí) nebo velký rajský protlak
lžička kmínu
lžička uzené papriky
pepř, sůl, majoránka

Cibuli nakrájíme na kostičky a dáme zezlátnout na tuk Mezitím krájíme na větší kusy hlívu, kterou průběžně přihazujeme do hrnce k cibuli. Když je cibule zlatavá, přidáme mletý kmín a uzenou papriku a jen necháme rozvonět. Přidáme pasírovaná rajčata nebo rajský protlak, zalijeme vodou tak, aby bylo vše potopené, přidáme prolisovaný česnek, pepř a sůl a dusíme asi hodinu. Před koncem varu přisypeme majoránku - už s ní nevaříme.

Žádné komentáře:

Okomentovat