Upozornění:

Všechny uvedené recepty jsou před zveřejněním testovány na lidech :-)

pondělí 26. června 2017

Kopřivovo-bazalkové pesto

Po dobu naší dovolené si zahrada rostla a bujela, jak se jí zachtělo. Rostlo všechno...cukety, bylinky...a samozřejmě hlavně plevel. Tomu se bez dozoru dařilo nejvíc Tak jsem se na to vrhla od kraje. Bazalka už šla do květu, potřebovala ostříhat. Chtěla jsem udělat na zkoušku pesto a začala jí mezi plevelem hledat. Ale takové ty maličkaté všudypřítomné kopřivy jí začaly bránit. Párkrát jsem se spálila..a pak se rozhodla, že je prostě sklidím taky. Na špenát jich bylo málo, ale protože jsou zdravé, bylo mi líto je hodit jen tak na kompost. A tak šly do pesta s bazalkou. A tahle kombinace mě mile překvapila. Příště už je budu snad vyhlížet. Na pesto je potřeba:

60 g bazalky
60 g mladých kopřiv
60 g slunečnicových semínek
60 g olivového oleje + trošku na zalití hotového pesta
30 g parmazánu (Gran Moravia)
4 stroužky česneku
sůl

Kopřivy omyjeme a povaříme 1 minutu ve vodě. Zchladíme studenou vodou a necháme na cedníku okapat.
Bazalku omyjeme a blanšírujeme, aby si zachovala zelenou barvu i při zpracování (přelijeme vroucí vodou a ihned zchladíme ve studené vodě - pokud bychom bazalku nechali ve vodě déle, zhořkla by).
Slunečnicová semínka opražíme na sucho na pánvi do zlatova.
Do nádoby dáme bylinky, slunečnicová semínka, česnek nakrájený na plátky, nastrouhaný sýr a zalijeme olejem. Rozmixujeme ponorným mixérem - jen tak, aby bylo najemno nasekáno, ne úplně "na kaši". Případně dosolíme, dáme do skleničky a povrch zalijeme olivovým olejem.

Pesto můžeme používat do salátů, na pečenou zeleninu, jako dip k zelenině nebo jako pomazánku:







Žádné komentáře:

Okomentovat