Upozornění:

Všechny uvedené recepty jsou před zveřejněním testovány na lidech :-)

pátek 3. listopadu 2017

Sýrové krutony

Už jste ochutnali sýrové krutonky, známé také pod názvy Käsepops, Cheesepop, nebo třeba sýrový snack? Že ne? Je nejvyšší čas to napravit. Ať už potřebujete jen něco křupavého na zub, nebo třeba nízkosacharidové krutony do salátu, vložku do krémové polévky...ve všech těchto případech jsou tyhle křupinky výbornou volbou.
Jejich příprava je jednoduchá Stačí jen sýr......a hromada trpělivosti.
Původní recept jsem našla na youtube a první informace byla: sušit čtyři dny. Nakonec se mi dobu přípravy podařila zkrátit na den jeden, ale nechám na každém, kterou variantu zvolí. Každopádně výsledek chutná ve všech případech. 

Takže....nejprve si pořídíme sýr (v mém případě goudu). 
Pokud máme dost trpělivosti, můžeme koupit
goudu vcelku - tu krájíme na krychličky o hraně cca 0,75 cm, a sušíme na papírové utěrce 4 dny - prostě dokud úplně  neztvrdne.

Jsme-li trpěliví o něco méně, pořídíme si sýr plátkový, nakrájíme na kostičky podle svého uvážení - zkoušela jsem 
1 x 1 cm. Protože plátkový sýr lépe schne, stačí nám na vyschnutí 48 hodin.

A jestliže trpělivostí zrovna neoplýváme, necháme nakrájený sýr schnout na radiátoru - v tom případě je připravený za 24 hodin. Během doby, kdy nám sýr schne, se můžeme tvářit, jako když tam sušíme klasické flíčky. Vypadá to skoro stejně :-)

Vyschlý sýr dáme na pečící papír na plech a vložíme do předem rozehřáté trouby - při horním a spodním ohřevu na teplotu 240 stupňů, při horkovzduchu stačí 220 stupňů a necháme 3 minuty. Toť vše. 
Vlastně ne....ještě upozornění - sýr skáče podobně jako popcorn, proto se budeme snažit mu v tom zabránit dalším plechem, zasunutým do trouby o patro výš.
Když máme krutonky hotové, necháme je vychladnout a schováme je před dalšími členy rodiny, jinak nám z nich během krátké chvilky zbude jen takhle  malá hromádka: 



Žádné komentáře:

Okomentovat