Až nedávno jsem na webu našla recept na housky bez mouky. Zkusila jsem je. Byly moc dobré. Ale že by housky? Takové rozpláclé lívanečky :-) Ale pak mě napadlo, zkusit to s těstem znovu, jen né ve formě housek. A tak vznikla první roláda. Plněná marmeládou. Protože těsto bylo neutrální, zkusila jsem jí naplnit i naslano. Celerovou pomazánkou. Taky dobrota. No...a dneska jsem vyzkoušela těsto obarvit na hnědo. A naplnit tvarohem a čerstvými jahodami.
3 vejce
3 vrchovaté lžíce tvarohu (je to cca 200 gramů)
špetku soli
Oddělila jsem vejce od bílků a z bílků se špetkou soli ušlehala tuhý sníh. Těmi nejobyčejnějšími elektrickými metlami je to hned. Žloutky promíchala s tvarohem a přidala do sněhu. Babička vždycky říkala: Jemně sníh do těsta zabalit...Ale v tomhle případě mám vyzkoušené, že stačí žloutky s tvarohem do sněhu vyklopit a párkrát metličkama normálně promíchat na nejnižší obrátky.
No a vzniklé těsto jsem vylila na pečící papír (v mém případě přesněji na pečící fólii) a dala do trouby péct na 15 - 20 minut. Při horkovzduchu na 150 stupňů, jinak na 170.
Vznikne nám takováhle placka:
A tu potom naplníme tím, co máme rádi. Stačí třeba namazat marmeládou. V tom případě jí stáčíme z užší strany. Když jí plníme vyšší vrstvou, tak jí stáčíme ze strany širší.
(tady jsem měla náplně nižší vrstvu)
No a když chceme roládu tmavou, jako je třeba ta na obrázku? Tak do té jsem přidala k tvarohu a žloutkům vrchovatou lžíci karobu. Dávám karob z toho důvodu, že na rozdíl od kakaa není hořký, ale přirozeně sladký. V případě, že máme raději kakao, tak stačí dát do těsta rovnou lžíci kakaa a rovnou lžíci cukru :-)
A jak děláte tu celerovou pomazánku? :-)
OdpovědětVymazatUž jsem přidala jsem recept do sekce "pomazánky" :-)
VymazatTvaroh jaký?
OdpovědětVymazatTady jsem použila plnotučný ve vaničce, který jsem měla zrovna doma. Protože je řidší, zahustila jsem ho kokosovou drtí. Kdyby se použil normální v kostce, nemusel by se zahušťovat :-)
VymazatRecept znám... ale dává se tam ještě celý prášek do pečiva. Ten tam v tomto případě není??
OdpovědětVymazatNe ne, na roládu je to bez prášku do pečiva :-)
OdpovědětVymazat