čerstvý zázvor
citron (na půllitrovou sklenici 2 kusy)
med
Přesné množství zázvoru a medu neuvádím, protože záleží na každém, jak moc štiplavý nápoj snese. Jediné, co je potřeba dodržet je, aby všechny ingredience byly medem přikryté.
Zázvor jsem omyla, oškrábala a nastrouhala na hrubém struhadle.
Citrony jsem oloupala a nakrájena na kolečka. Pecky jsem odstranila.
Med jsem měla zcukernatělý, ale vůbec to nevadí. Když jsem dělala tuhle směs poprvé, snažila jsem se med rozehřát v teplé vodě, aby šlo vše zalít, ale při další výrobě jsem zjistila, že to není potřeba. Zcukernatělý med se sám přes noc rozpustí a vytvoří se směsí sirup.
Sklenici jsem si vypařila horkou vodou a vrstvila střídavě med, strouhaný zázvor, plátky citronu...a tak pořád dokola, dokud jsem neměla sklenici plnou. První a poslední vrstva je med.
Zavřela jsem víčkem a uložila do ledničky. No...a vydržel od podzimu do jara.
Žádné komentáře:
Okomentovat