Upozornění:

Všechny uvedené recepty jsou před zveřejněním testovány na lidech :-)

středa 7. října 2015

Gomasio

Že nevíte, co je gomasio? Stručně a hodně laicky řečeno - je to taková japonská vegeta s příchutí českých škvarků :-) Prostě velmi zdravé ochucovadlo. Ti, kdož chtějí vědět podrobnosti, si je určitě na webu vyhledají. Pro ty, kteří se spokojí s tím, že gomasio je moc zdravé a chtějí ho ochutnat, přináším stručný recept. Poměr soli a sezamového semínka je jen orientační, každý postupem času zjistí, jak slané gomasio mu vyhovuje. Začít můžete poměrem 10 vrchovatých lžiček sezamového semínka a necelá lžička soli. Měla by být mořská, ale pro první vyzkoušení nám postačí i ta běžná.
Takže sůl a sezamová semínka pražíme na suché pánvi tak dlouho, až sezam začne vonět a praskat...měl by mít zlatavou barvu...

Poté sezam rozetřeme v hmoždíři tak, aby malá část semínek  zůstala v celku. 
No a můžeme používat. Zbylé gomasio uchováváme v uzavřené skleničce v lednici, prý nejdéle týden...nemám vyzkoušeno, zmizelo vždycky dřív :-) Použít ho můžeme na zeleninu, na vařenou rýži...dnes jsem jím posypala široké nudle z dýně hokaido a také to byla mňamka :-)

Žádné komentáře:

Okomentovat