Upozornění:

Všechny uvednené recepty jsou před zveřejněním testovány na lidech :-)

sobota 11. června 2016

Limonáda z květů černého bezu s medem

Vloni touto dobou jsem začínala psát svůj blog a mezi prvními příspěvky byla limonáda z květů černého bezu. Tenkrát v ní byl ještě třtinový cukr. Letos jsem se rozhodla zkusit limonádu jinak. Méně sladkou a zdravější. Zkusila jsem cukr nahradit medem - a vida, jde to. Postup je téměř stejný jako u té s cukrem, ale pro jistotu si ho zopakujeme:
Suroviny si odměříme podle toho, kolik láhví máme k dispozici. Poměr surovin je následující:

Na každé 4 litry vody počítáme:
10 velkých květů černého bezu
200 g medu
1 citron
půl lžičky sušeného droždí

Vodu převaříme a necháme vychladnout. 
Ve vychladlé vodě rozmícháme med, přidáme na plátky nakrájený citron a květy černého bezu. Květy neoplachujeme, jen z nich vyženeme všechno, co se hýbe. Pokud nějakou breberku přehlédneme, nevadí, druhý den ji scedíme s květy. 
Přikryjeme poklicí a necháme stát 24 hodin na kuchyňské lince.
Druhý den vylovíme a vyždímáme většinu květů, přidáme sušené droždí (ne, opravdu není v hotové limonádě cítit) a necháme ještě 2 hodiny v teple. 
Potom scedíme do lahví, pořádně uzavřeme a dáme do chladničky uzrát. Zhruba po 4 - 6 dnech je limonáda hotová. Poznáme to podle toho, že když malinko povolíme uzávěr, začne to v láhvi vřít, bublat...prostě limonáda už se těší, jak nás osvěží....




Žádné komentáře:

Okomentovat