Upozornění:

Všechny uvedené recepty jsou před zveřejněním testovány na lidech :-)

úterý 21. srpna 2018

Luštěninové těsto na pizzu

Na trhu se objevuje stále více alternativních druhů mouky...kokosová, mandlová, z červené čočky, hrachová....Protože jsem zastáncem vaření z co nejjednodušších surovin, zkusila jsem péct přímo z luštěnin. A výsledek mě příjemně překvapil. Zkusila jsem červenou čočku a zelený hrách. Další experimentování bude určitě následovat. Těsto je náročné jen na čas, musíme počítat den předem s tím, že chceme udělat pizzu....samotná příprava už je potom jednoduchá. Zatím mám vyzkoušené následující poměry:

Korpus z červené čočky (bezlepkový)
150 g červené čočky (přes noc namočíme)
150 g světlé pohanky (také přes noc namočené)
2 lžíce olivového oleje
1 lžička prášku do pečiva
sůl, pepř, bazalka

Čočku a pohanku po namočení ještě jednou propláchneme, scedíme a dáme do mixéru. Přidáme olej, sůl a koření. Vody přidáme jen tolik, aby šlo rozmixovat - cca 100 - 150 ml. Nakonec vmícháme prášek do pečiva. Hotové těsto rozetřeme namočenýma rukama na naolejovaný pečící papír a obložíme podle chuti (vzhledem k tomu, že je těsto z luštěnin, obkládám už jen zeleninou, která je zrovna po ruce). Pečeme cca 30 minut na 200 stupňů. Pizza na obrázku je obložená nakrájenými paprikami všech barev, česnekem, listovou bazalkou a rajčaty. Pokapáno olejem:

Korpus ze zeleného hrachu
150 g zeleného hrachu
75 g ovesných vloček
25 g psyllia
2 lžíce olivového oleje
1 lžička prášku do pečiva
sůl, pepř, bazalka

Zelený hrách namočíme nejlépe na 24  hodin.
V mixéru rozmixujeme ovesné vločky s psylliem a přidáme prášek do pečiva.
Přesypeme do misky a vmícháme pepř, sůl a bazalku.
Hrách rozmixujeme s olejem a troškou vody a přidáme k sypkým surovinám. Promícháme a rozprostřeme namočenýma rukama na naolejovaný pečící papír. Opět obložíme zeleninou a dáme péct - na 200 stupňů cca 30 - 40 minut - do křupava. 
Na  obrázku obloženou opět česnekem, paprikou a rajčaty a pokapáno olejem: 
Další obměna je 
Hrachovo-pohankové těsto (bez lepku a bez kypřidel)
Opět je potřeba 
150 g namočeného hrachu
100 g pohanky
25 g psyllia
sůl, pepř, bazalka
2 lžíce olivového oleje
a vody jen tolik, aby šlo rozmixovat - cca 100ml

Hrách a pohanku namočíme, nejlépe na 24 hodin. Potom dáme do mixéru a s olejem a trochou vody vytvoříme těsto. Zahustíme rozmixovaným psylliem, přidáme koření a namočenýma rukama rozprostřeme v co nejtenčí vrstvě na plech vyložený pečicím papírem. Obložíme dle chuti a pečeme na 200 stupňů 45 minut.
Foto tentokrát chybí, pizza zmizela moc rychle :-)

Žádné komentáře:

Okomentovat