Český flexitarián

Trochu jiné recepty - aneb život bez pšenice v praxi. Inspiraci zde najdou všichni ti, kteří také nemohou, nebo nechtějí jíst pšenici...a také všichni ti, kteří omezují maso a klasický cukr...

▼
středa 31. července 2024

Pomazánka z mrkve a uzeného tofu

›
  1 cibule olej na osmažení 4 mrkve 1 uzené tofu sůl cca 200 ml vody případně troška chilli Cibuli nakrájíme na drobné kostičky a dáme smaži...
2 komentáře:
neděle 21. dubna 2024

Čokoládová pěna pro vegany

›
Tuhle jednoduchou čokoládovou pěnu jsem našla na internetu a moc tomu zpočátku  nevěřila. Ale pro to nezkusit, když doma je hořká čokoláda, ...

Bezlepková variace na "biskupský chlebíček"

›
Tenhle recept vznikl postupem "co dům dal". Dá se tedy různě obměňovat, jen je potřeba dodržet váhový poměr u hlavních surovin (rý...
pátek 29. prosince 2023

Bezlepkové luštěninové pečivo

›
Toto pečivo má oproti klasickému bezlepkovému snížený obsah sacharidů a zvýšený obsah bílkovin. Podle toho, v jaké formě ho upečeme, můžeme ...
čtvrtek 19. ledna 2023

Pomazánka z uzeného tofu a pasírovaných rajčat

›
Pokud chcete nějakého všežravce seznámit s potravinou, jakou je tofu, je tohle ta nejlepší příležitost :-) Když neprozradíte suroviny, pravd...
2 komentáře:

Bezlepková roláda

›
Když čekáte návštěvu "bezlepkářů" a není moc času na přípravu, je nejlepším řešením ke kávě bezlepková roláda. Dlouho jsem si mysl...
pondělí 4. července 2022

Domácí grilovací koření

›
Je tady léto a tedy nejvyšší čas zveřejnit recept na grilovací koření. Od loňska mi papírek s receptem visel na lednici, ale neustále jsem h...
3 komentáře:
čtvrtek 17. února 2022

Tofu dip k pečeným bramborám

›
Když se vám v troubě pečou brambory a přemýšlíte, co k nim, když tvaroh už nějakou dobu na váš stůl nemůže. Potom je nejvyšší čas vyzkoušet ...
1 komentář:
sobota 5. února 2022

Dýňová pomazánka

›
 Spotřebovávám poslední loňské dýně. Skladováním nabývají na sladkosti a tak původní recept na pomazánku, který jsem dělala z čerstvých, šel...
1 komentář:
pondělí 2. srpna 2021

Pečené cuketové placky

›
 Upozornění na úvod: Tento recept je určený jen pro majitele odšťavňovače. Ostatní musí hledat na netu dál a nechávat cuketu vypotit, nebo j...
4 komentáře:
neděle 13. června 2021

Limonáda z květů černého bezu

›
Jeden z prvních receptů, které jsem na blog přidávala, byla limonáda z květů černého bezu. Je to už pár let - ta původní byla z převařené vo...
5 komentářů:
neděle 23. května 2021

Perníkové koření

›
Dnes další ze směsí koření, které si můžete namíchat doma  podle své chuti. Tentokrát koření do perníku: 2 lžíce skořice 1 lžíce hřebíčku 1 ...
1 komentář:
sobota 22. května 2021

Jak uchovat domácí sójové mléko

›
Dělám si doma sójové mléko, ale problém byl s jeho trvanlivostí. Vydrželo v lednici pár dní a pak zkyslo. A navíc mě nebavilo vyrábět ho čas...

Pečení se zákysem z ovesných vloček

›
Při procházení své staré ručně psané kuchařky jsem narazila na populární recept z osmdesátých let, kterému se říkalo "Buchta z acidofil...
2 komentáře:
pondělí 17. května 2021

Čím vysypávat formu na pečení?

›
Dlouho, předlouho jsem bojovala s vyklápěním pečiva z formy. Je škoda, když už se bábovka či  beránek krásně upeče, vyklopit třeba jen polov...
4 komentáře:
úterý 6. dubna 2021

Míchanice bez vajec

›
 Když už jsem si vyrobila velikou hroudu sojového tvarohu, tak s ním experimentuji dál. Dneska míchaná vajíčka bez vajíček. Tedy opět něco p...

Sojový tvaroh zakysaný jogurtovou kulturou

›
Stále na mě vyskakují články, že sojové výrobky je lepší jíst fermentované. Tak jsem si vyrobila zakysaný sojový "tvaroh".  Z 250 ...
1 komentář:
sobota 27. března 2021

Rostlinná náhrada tvarohu na pečení

›
Tvarohovou náplň už jsem přidávala k receptu na makový bezlepkový závin, ale když jí pak člověk dodatečně hledá a chce jí dát třeba do buche...
čtvrtek 25. března 2021

Cizrnový "salám"

›
Po dlouhé době jsem se s chutí zakousla do chleba se salámem. Byl totiž cizrnový. A krom toho také navíc rychlý. Takže, s chutí do toho. Při...
3 komentáře:

Jak zpracovat sáček sáček sójových bobů (500 g)

›
 ...aneb jak podojit sóju a získat 5 litrů mléka a z nich následně vyrobit: 1 litr mléka, sklenici sojanézy, 1 litr sójového jogurtu, 400 g ...

Karbanátky z okary

›
 Okara je drť, která nám vznikne při domácí výrobě sójového mléka. Z 500 g sóji jí vznikne tolik, že jí vždy rozdělím na 2 dávky, jednu hned...

Sójová majonéza - sojanéza

›
Přiznávám, byla jsem závislá na majolce. Zkoušela jsem jí vyrobit následně z kdečeho - z červené čočky, dýně, i tu domácí z vajec. Nakonec d...
2 komentáře:
pondělí 15. března 2021

Žitný kváskový chléb s lněným semínkem

›
Žitný chleba si doma peču už téměř čtvrt století. Pokaždé, když to někde řeknu, tak první reakce většinou je: ale to je pracný, to je těžký,...

Makovník 3 (bez mléka a vajec)

›
Znovu sem dávám recept na makovník, tentokrát je vhodný i pro vegany, nebo pro ty, kterým vadí mléko a vejce: 150 g mletého máku 150 g světl...
1 komentář:
úterý 9. března 2021

Těstíčko na obalování zeleniny (bez lepku a vajec)

›
 Ano, já vím, vyrábí se hotové bezlepkové směsi na obalování. Ale proč nezkusit jednoduchou domácí:  3   lžíce loupané červené   čočky 1 lží...

Domácí vegeta bez soli

›
 Míchám si doma vlastní kořenící zeleninovou směs na způsob "vegety". Nemixuji ji velké množství, vždy jen tak na měsíc, aby neztr...
pátek 5. března 2021

Domácí "sýr" z lupinové mouky

›
 Sýry jsem milovala. Teď, když je nemůžu, zkouším a zkouším a zkouším...rostlinný tvaroh už umím, jogurt také vyrobím a ten sýr mám také v p...
středa 3. března 2021

Jablečné pyré do zásoby

›
 Ano, já vím, jdu sem s receptem s křížkem po funuse, ale musela jsem nejdřív zjistit trvanlivost, protože pyré je vyrobené bez cukru a bez ...
1 komentář:

Muffiny z vlašských ořechů

›
 Postupně doma likviduji loňskou úrodu. Dnes došlo na vlašské ořechy a jablečné pyré, které jsem si na podzim vyrobila do zásoby. Teď ho pou...
1 komentář:
úterý 2. března 2021

Mungo karbanátky

›
Původně jsem chtěla z mungo fazolky přidat do dýňového salátu, ale už ho bylo tolik, že jsem z nich vyrobila k tomu salátu raději karbanátky...

Přílohové zelí s dýní

›
 Nebo spíš dýňové se zelím :-) Prostě si na tuhle přílohu třeba k tofu-knedlo-zelu připravíme:  2 díly dýně hokaidó 1 díl kysaného zelí  1 v...

Polévka z máslové dýně a hrachu

›
 Ve špajzu jsou dvě poslední máslové dýně, tak se na ně postupně vrhnu. Dnes byla polévka a dýňový salát. Na salát jsem recept už přidávala ...
›
Domovská stránka
Zobrazit verzi pro web
Lenka Baxová
Zobrazit celý můj profil
Používá technologii služby Blogger.