Upozornění:

Všechny uvedené recepty jsou před zveřejněním testovány na lidech :-)

pondělí 3. srpna 2015

Jak porcovat cuketu či dýni

Stále trvá sezóna cuket. Čím víc se mi jich hrne do kuchyně, tím pestřeji se je snažím upravovat, protože sebelepší špagety, byť servírované pokaždé s jinou omáčkou, se brzy přejí.
Tak bych tady chtěla shrnout základní způsoby, jak cukety upravit.

Pokud chceme cuketu podávat zasyrova, uděláme z ní špagety. Stačí nám k tomu speciální škrabka "julienne". Cuketu oloupeme a prostě jí za pomoci téhle škrabky "našpagetujeme".
Další úprava těchto špaget není nutná - žádné vaření, jí se hned po nakrájení. Nahradí nám těstoviny v horkých letních dnech.

Když chceme cuketové "těstoviny" podávat s teplou omáčkou, je lepší z nich nakrouhat obyčejnou škrabkou na brambory široké nudle. Ty je možné v omáčce krátce prohřát.

Stejně krájím i nudle z dýně hokaido (neloupané, slupka po chvilce tepelné úpravy změkne.


 A pokud budeme cuketu tepelně upravovat trošku déle, jsou nejlepší volbou trojúhelníčky. Necháme-li cuketu i se středem, během tepelné úpravy nám měkčí střed omáčku zároveň zahustí.

Chcete cuketu obalovat a smažit? Tradičně se cuketa krájí na kolečka, ale mám vyzkoušené, že jednodušší je nakrájet jí na hranaté plátky. Hlavní důvod je ten, že pokud tak, jako já, cuketu nesmažíte na pánvi, ale v troubě, vejde se nám jich takhle na plech víc. Prostě cuketu nakrájíme na špalky a z těch potom odkrajujeme plátky. Střed nám zbyde na jiné využití.


Tak bezlepkáři, vzhůru pro cukety a můžete tvořit :-) Inspiraci najdete i zde na mém blogu, stačí si do vyhledávání zadat "cuketa"...Přeji hezké cuketové léto...

Žádné komentáře:

Okomentovat