Upozornění:

Všechny uvednené recepty jsou před zveřejněním testovány na lidech :-)

sobota 2. ledna 2016

Rychlé pohankové dalamánky

Od Silvestra zbyly v ledničce pomazánky. Jenže na co je namazat, když doma je jen běžný pšeničný chleba a veka a do nejbližšího obchodu víc, než 10 kilometrů? Ano, peču si běžně žitný chleba, ale to je na dlouhé lokte...takže opět nezbývá, než to risknout a improvizovat. A výsledek dopadl nad očekávání dobře :-) Nakonec i manžel dal přednost čerstvě pečeným dalamánkům před oschlou vekou a tak jsem upekla další dávku a mohla alespoň porovnat výsledek, když se pečou z řidšího těsta ve formě a z hustějšího těsta jen tak na plechu. Každé má své pro a proti. Chuťově jsou v obou případech stejné, jen při pečení ve formě nejsou popraskané, jsou úhlednější...na druhé straně, při pečení jen tak na plechu není potřeba následně umývat formu :-) Rozhodnutí nechávám na každém, recepty přidávám oba. Na fotkách jsem vždy jeden dalamánek rozřízla, aby byla vidět i struktura.

250 g světlé pohanky
250 ml bílého jogurtu
1 rovná lžička jedlé sody
3/4 lžičky soli
2 vrchovaté lžičky kmínu

Pohanku jsem rozmixovala v mixéru na mouku, smíchala s jedlou sodou, solí a kmínem a přidala bílý jogurt. Rychle jsem promíchala, rozdělila do formy, povrch uhladila a dala péct do vyhřáté trouby na 200 stupňů na 25 minut.

Ve druhém případě jsem ubrala trošku jogurtu, použila jsem jen 200 ml, aby bylo těsto hustější. Poté jsem mokrýma rukama vytvarovala osm kuliček, které jsem dala péct stejně jako předchozí - 25 minut na 200 stupňů. Možná, kdybych je křížem nahoře nastřihla nůžkami, popraskaly by tak nějak řízeně :-) Zkusím příště...


3 komentáře:

  1. Hmmm, vypadají luxusně!! Dala bych si hned! :-)

    OdpovědětVymazat
  2. dobrý den, narazila jsem na Vaše stránky, máte tu zajímavé recepty, někdy z nich čerpám, zrovna tyto dalamánky jsem dělala už několikrát a jsou super, chutnají i manželovi:-) Táňa

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, jsem ráda, že chutná :-) Pokud používáte častěji pohanku, doporučuji vyzkoušet i dnes přidané melasky :-)

      Vymazat