Upozornění:

Všechny uvedené recepty jsou před zveřejněním testovány na lidech :-)

pátek 4. listopadu 2016

Jak jinak uvařit brambory

Návod, jak se dá v tlakovém hrnci rychle a bez nebezpečí připálení uvařit rýže, jsem sem už přidávala. Ale v misce nevařím jen rýži, ale také brambory. 
Pokud brambory stále vaříte ve vodě a pěkně 15 - 20 minut, zkuste to jednou jinak. V tlakáči jsou v misce v páře uvařené za 7 minut.
No a pokud už to budete zkoušet, přidejte mrkev, okořeňte...a vznikne vám tak příloha přímo sváteční.
Kromě tlakového hrnce, pařáku na knedlíky a skleněné či nerezové misky potřebujete už jen:

brambory a mrkev (v poměru, jak je libo - samozřejmě mohou být pouze brambory)
1 - 2 lžíce oleje
1 - 2 stroužky česneku
lžičku mletého kmínu
hrst petrželové nati
sůl

Brambory oloupeme, mrkev oškrábeme a obojí nakrájíme. Brambory na kostky, mrkev na špalíčky.
Dáme do mísy s víkem, přidáme olej, sůl, kmín a prolisovaný česnek. Uzavřeme a pořádně protřepeme, aby se nám brambory a mrkev rovnoměrně obalily.
Do tlakáče nalijeme asi 5 cm vody, dáme knedlíkový pařák a na něj postavíme misku, do které jsme vsypali brambory s mrkví: 
Hrnec uzavřeme a od chvíle, kdy začne unikat pára vaříme 7 minut. Potom vypneme a necháme dojít, dokud nám pára neuteče a hrnec nejde otevřít. Když nás konečně poklice k zelenině pustí, přimícháme ještě nasekanou petrželovou  nať a můžeme podávat:
Když jsme si uvařili jen brambory, podáváme je klasicky jako přílohu k čemukoliv. Když už je máme uvařené takhle pěkně barevně s mrkví, stačí už přidat třeba jen volské oko a máme doslova bleskovou večeři.

Žádné komentáře:

Okomentovat