Upozornění:

Všechny uvedené recepty jsou před zveřejněním testovány na lidech :-)

pátek 4. listopadu 2016

Puntíkatý koláč

Přinesla jsem si ze sklepa menší jablka na koláč. Ale poslední dobou je jablečný koláč na stole každou chvíli, chtělo by to změnu. A protože ve spížní skříni se krčil zbytek máku, byla volba jasná. Koláč bude zkombinovaný s mákem. Recept se rodil v hlavě teprve při přípravě, ale výsledkem byl zajímavý koláč, který zmizel z plechu během odpoledne:

Zde je přehled surovin:

18 menších jablek
3 hrnky ovesných vloček
1 velký kelímek bílého jogurtu (cca 400 - 500 g)
200 g rozinek
150 g máku
1 vrchovatá lžička skořice
1 lžička jedlé sody

Nejdříve si proplácheme rozinky. Poté je dáme do misky a zalijeme vroucí vodou tak, aby byly jen potopené. Než si připravíme ostatní suroviny, krásně nabobtnají a půjdou dobře rozmixovat.

Jablka oloupeme, rozpůlíme, vykrojíme jádřinec a dáme zatím stranou.

Připravíme si mixér a začneme s mixováním.
Nejdříve tam vhodíme ovesné vločky a počkáme, až se nám rozmixují na mouku.
Ovesnou mouku dáme do mísy a přidáme lžičku jedlé sody.
Vrátíme se k mixéru a nasypeme do něj mák - za chvíli je pěkně "rozemletý".
Mák si dáme do další misky a do mixéru vsypeme nabobtnalé rozinky i s vodou, ve které se namáčely.
Počkáme, až se rozmixují dohladka.
Polovinu rozinek odlijeme do máku, kam ještě přidáme lžičku skořice a promícháme - maková náplň je hotová.
Ke zbylým rozinkám v mixéru přidáme jogurt a zapneme jen na pár sekund, jen až se vše spojí.
Rozinky s jogurtem vlijeme do mísy s ovesnými vločkami a rychle zamícháme (soda při styku s jogurtem pracuje, tak se moc nezdržujeme).
Těsto rozetřeme na máslem pomazaný pečící papír a rovnoměrně poklademe půlkami jablek - pěkně je do těsta zamáčkneme:
Otvory po jádřincích zaplníme "puntíky" makové náplně. Namočenou lžičkou můžeme jejich povrch uhladit:
Vložíme do trouby vyhřáté na 200 stupňů a pečeme 35 - 40 minut:

  • 10

Žádné komentáře:

Okomentovat