Upozornění:

Všechny uvedené recepty jsou před zveřejněním testovány na lidech :-)

pátek 13. listopadu 2020

Prebranac

 ...aneb srbské zapečené fazole. S tímto jídlem je to asi jako s českou bramboračkou. Příprava se liší domácnost od domácnosti. Našla jsem recept na tohle jídlo náhodou kdysi v nějakém časopise a teď na mě při úklidu vypadl. Recept se mi líbil, ale bylo tam psáno: velké fazole...a červený paprikový lusk...Doma jsem měla jen fazole malé a červená paprika už na zahradě také není. Tak jsem se snažila najít původní srbský recept, abych zjistila, jestli fazole mohou být i jiné. Ten základní se skládá jen z fazolí, cibule, olivového oleje, bobkového listu, soli, pepře a sušené papriky (určitě ho zkusím také, ale někdy příště). Ale narazila jsem i na recepty, hlásající "nejlepší prebranac", "rodinný recept na prebranac" a další. V každém bylo něco navíc - tu byla část cibule nahrazena pórkem, jinde byla přidána mrkev nebo rajský protlak. A tak jsem improvizovala z toho, co bylo doma a vznikl tento prebranac, který rozhodně nedělám naposledy:

400 g bílých fazolí
400 g cibule + jedna na vaření
1 velká mrkev
hrst sušeného pórku (čerstvý jsem doma neměla, jinak bych použila 1 čerstvý)
150 ml olivového oleje (zdálo se mi to hodně, ale v některých receptech byly i 3 dl - rozhodně                                                 bych nedávala méně, dodává fazolím krémovější chuť)
1 malý rajský protlak
4 bobkové listy
1 chilli paprička (podle chuti, lze vynechat)
1 lžíce sladké papriky
1 lžička pepře
sůl

Bílé fazole přes noc namočíme. Druhý den propláchneme a dáme vařit. Nejprve vaříme 5 - 10 minut prudším  varem bez pokličky a sbíráme pěnu. Potom přidáme bobkový list, sušenou chilli papričku a 1 menší cibuli a vaříme zvolna pod pokličkou téměř do měkka (podle druhu fazolí 45 minut - hodinu). Nemusí být měkké úplně, budeme je ještě péct.

Zatímco se vaří fazole, nakrájíme cibuli na měsíčky a na části oleje ji necháme zesklovatět. V průběhu přidáme i mrkev nastrouhanou na jemno a hrst pórku a nakonec i rajský protlak (ten jsem měla domácí, řidší, takže jsem ještě chvilku počkala, než se odpaří část vody). Před odstavením necháme ve směsi ještě rozpustit sladkou papriku. Nakonec osolíme a opepříme.

Když se dovaří fazole, scedíme je a smícháme se směsí z pánve. Do zapékací mísy (nejlépe kameninové) nalijeme část oleje (potřeme i boky) a přendáme tam fazole. Povrch uhladíme, zalijeme vývarem z fazolí tak, aby byly akorát potopené a navrch ještě nalijeme zbylý olivový olej.

Pečeme na 190 stupňů cca hodinu (vůně a barva nám prozradí, kdy je hotovo). 



1 komentář: