Začalo chladné počasí a ovoce k snídani mě nějak ne a ne zahřát. Tak přichází na řadu snídaňové polévky. Žádné dlouhé vyvařování. Tyhle polévky jsou rychlejší, než "pytlíkové". A určitě mnohem zdravější.
Většinou dám všechno vařit do hrnce a než vylezu z koupelny, je hotovo.
Základ polévky je vždy stejný:
něco málo přes půl litru vody
1 velká cibule
pár lístků libečku
pár kapek oleje nebo půl lžičky přepuštěného másla
sůl
Vodu dám vařit, přidám nahrubo nakrájenou cibuli, libeček, tuk a sůl a přidám další zeleninu, kterou mám zrovna po ruce. Vařím 10 minut a potom rozmixuji tyčovým mixérem.
Když mám po ruce pár mrkví a červenou papriku, vznikne polévka červená:
(samozřejmě hojně zasypaná zelenými natěmi)
Když si večer vzpomenu a dám si namočit žlutý půlený hrách, mám po jeho přidání k základu za 10 minut polévku hrachovou
(tu pro změnu dochutím majoránkou, česnekem...)
Když přidám k základu kus dýně hokaido...vznikne polévka dýňová. V tom případě vynechávám libeček a kořením při mixování špetkou muškátového květu.
Fantazii se prostě meze nekladou. Dá se kombinovat opravdu jakákoliv zelenina. Květák, celer, petržel, pórek, listy kapusty...polévka je pokaždé jiná.
A když jí chci ozvláštnit jinak, přidám do ní hrst semínek...někdy dýňová, někdy slunečnicová...a někdy třeba jen namočené ovesné vločky.
Žádné komentáře:
Okomentovat