Vyráběla jsem dýňovou majonézu a zbyla mi půlka pečené máslové dýně. Tak jsem se rozhodla jí trošku netradičně začlenit do čočkové polévky. Místo pečené máslové dýně se dá samozřejmě použít i dýně hokaido, olejná...prostě ta, kterou máte zrovna doma.
250 g čočky
půlka pečené máslové dýně (nebo odpovídající množství (cca 1 hrnek) jiné pečené dýně)
zelená část z 1 pórku
1 velká cibule
3 stroužky česneku
sůl
1 lžíce přepuštěného másla (pro vegany oleje)
Čočku přes noc namočíme, druhý den propláchneme a uvaříme doměkka (vodu udržujeme tak, aby byla čočka jen potopená).
Zatím, co se čočka vaří, nakrájíme oloupanou cibuli na jemná čtvrtkolečka a zelenou část pórku na co nejjemnější nudličky.
Na přepuštěném másle zpěníme cibuli a pórek, dokud nezačne cibule zlátnout.
Pečenou dýni rozmixujeme ve vodě a přidáme do hrnce k cibuli s pórkem. Osolíme a vaříme na mírném ohni 20 minut, mezitím se nám dovaří čočka doměkka. Měkkou čočku přidáme i s vodou, ve které se vařila, do polévky, necháme přejít varem a přidáme prolisovaný česnek.
Podáváme s pečivem (v mém případě jako vždy s pohankovými vaflemi):
Žádné komentáře:
Okomentovat