Základem je hrách, osmahnutá cibule, jakékoliv koření a něco na zahuštění. Je možné přidat i syrovou nastrouhanou zeleninu, která šišky odlehčí. Pro inspiraci dva recepty:
Šišky ze zeleného hrachu
přes noc namočený zelený půlený hrách
cibule
tuk podle preferencí (olej nebo přepuštěné máslo)
česnek, majoránka, bazalka, sůl, pepř
kukuřičná mouka na zahuštění
Namočený hrách propláchneme a rozmixujeme. Při mixování můžeme přidat trošku vody, aby to mixér utáhl. Cibuli nakrájíme na kostičky a necháme zesklovatět na tuku.
Smícháme rozmixovaný hrách, cibuli, přidáme prolisovaný česnek, majoránku, bazalku, sůl, pepř a zahustíme kukuřičnou moukou. Ze směsi vytvarujeme šišky, které dáme na plech vyložený pomaštěným pečícím papírem a pečeme 30 - 40 minut. V polovině pečení otočíme:
Další jsou
šišky z hrachových vloček.
Na ty je potřeba:
hrnek hrachových vloček
půlka máslové dýně
kousek kapusty (nemusí být, jen mi doma prostě zbyla)
cibule a tuk na její osmažení
ovesné vločky na zahuštění (cca půl až jeden hrnek)
hlavička česneku
majoránka, bazalka (dala jsem mraženou), pepř, mletý kmín, sůl
Cibuli nakrájíme na kostičky a osmahneme na tuku.
Hrachové i ovesné vločky rozmixujeme (každé zvlášť, u ovesných nevíme předem, kolik jich budeme na zahuštění potřebovat).
Máslovou dýni oloupeme a nastrouháme na jemno. Kapustu nakrájíme na drobno.
Vše smícháme dohromady, přidáme koření a zahustíme ovesnými vločkami tak, aby šly tvarovat šišky, které klademe na plech vyložený pomaštěným pečícím papírem:
Pečeme v troubě předem vyhřáté na 200 stupňů z každé strany 15 minut:
Žádné komentáře:
Okomentovat