Ale vrátím se k pečené zelenině...ujíždím teď na kadeřávkových chipsech (recept je tu samostatně v sekci "zelenina"). A potom taky na pečené mrkvi, dýni, cibuli, řepě...
Zdá se, že recept na pečení zeleniny je zbytečný. No, pokud ho nepotřebujete, berte to jenom jako inspiraci. A pokud jste dosud pekli zeleninu tak, jako já dřív, že dole byla opečená, rohy spálené a uprostřed nedopečená, zkuste to jednou jinak.
Stačí k tomu uzavíratelná mísa (objevila jsem pro tuhle příležitost dříve nevyužitý hrnec do mikrovlnky)
A můžeme se pustit do pečení.
Zeleninu nakrájíme na kostky, dáme do nádoby, přidáme cca 1 lžíci oleje a koření a sůl podle chuti. Uzavřeme víkem a pořádně protřepeme. Zelenina se rovnoměrně obalí ze všech stran olejem a kořením:
Při pečení více druhů zeleniny protřepávám v oleji každou zeleninu zvlášť a pak sypu na plech. Tady je zrovna dýně, červená řepa, mrkev a cibule:
Po několika desítkách minut v troubě (nejlépe při 180 stupních na horkovzduch) už stačí jen servírovat na talíř. Třeba posypané sýrem, tvarohem, osmaženým tofu:
...anebo úplně jednoduše. Na obrázku pečená červená řepa posypaná jinou verzí "veganského parmezánu". Ten jsem stvořila tak, že hrst vlašských ořechů jsem hodila do sekáčku společně s pár lžícemi lahůdkového droždí. Mixovala jen pár vteřin, aby zůstaly hrudky ořechů. Chutná nejen v téhle kombinaci, výborný je třeba i na rýži nebo na dušené mrkvi. Tohle lahodné sypání vydrží v lednici ve sklenici několik dní.
Prostě fantazii se meze nekladou...pečte, zkoušejte...a pochutnávejte si na sezónní zelenině :-)
Mňam.. Hned bych si dala :)
OdpovědětVymazatNela z Beauty Charm