Upozornění:

Všechny uvedené recepty jsou před zveřejněním testovány na lidech :-)

sobota 17. října 2015

Překlápěná žemlovka z ovesných vloček

Po celou dobu, co nemohu jíst pšenici...a že už je to pěkná řádka let...mě nepřešla chuť na žemlovku. Dneska jsem jí konečně upekla. Je jednoduchá, zdravá a výborná.
No dobrá, původně to měl být jablečný koláč. Ale je tak křehký, že se jí lžičkou. A potom - přece bych sama nesnědla čtvrt plechu koláče, že? Dala jsem si plný talíř žemlovky. To zní líp :-)
Také se vám sbíhají sliny? Potom si připravte:

jablka -čím víc, tím líp - záleží na velikosti plechu a toho, kolik jablek máte k dispozici
3 hrnky ovesných vloček
1 velký kelímek bílého jogurtu (500 g)
150 g rozinek
1 lžičku jedlé sody
skořici

Nejdříve jsem si oloupala kupu jablek. Ze slupek a jádřinců jsem uvařila jablečný čaj (recept pro připomenutí je zde: http://ceskyflexitarian.blogspot.com/2015/10/jablecny-caj.html
Část jablek jsem nakrájela na plátky široké cca 1 cm a vyložila s nimi plech s pečícím papírem. Ten jsem předtím lehce pomazala máslem. Tuhle první vrstvu jsem bohatě posypala skořicí:
Další jablka jsem nakrájela na větší kostky. Bylo jich opravdu hodně. Vrstva sahala až ke kraji vyššího plechu. Znovu jsem posypala skořicí a zalila těstem.
Těsto jsem vytvořila z rozmixovaných ovesných vloček, do kterých jsem přidala jedlou sodu a jogurt rozmixovaný s rozinkami. Můžeme přidat i hrst rozinek vcelku. Těsto musí být spíš řidší, aby pěkně zateklo mezi jablka. Pokud je příliš husté, zředíme trošičku vodou.
No a potom už šup do trouby na 200 stupňů. Za 40 minut plech vytáhneme, necháme malinko zchladnout, přiklopíme druhým plechem a rychle otočíme tak, aby nám žemlovka zůstala papírem navrch. Ten lehce sloupneme a uvidíme tu dobrotu:



2 komentáře: