1 velikou salátovou okurku
1 hrnek vařených jáhel
hrst petrželové nati
svazek nati z mladé cibule
čerstvou bazalku (měla být máta, zkusila jsem na trošce, ale moc mě tam nenadchla)
šťávu z půlky citronu
3 lžíce dýňového oleje (měl být olivový, ale tomu jsem také na chuť dodnes nepřišla)
pepř a špetku soli
Nejdřív jsem dvakrát spařila jáhly a dala je na 5 minut vařit do tlakového hrnce (vařím je tam v misce položené na starém pařáku na knedlíky - v osolené vodě).
Mezitím, než se uvařily, jsem si oloupala okurku, nakrájela jí na kostičky a dala do misky.
Přidala jsem nakrájenou cibulovou nať, nakrájenou nať z petržele a pár lístků čersté bazalky.
Potom jsem přisypala uvařené a prochladlé jáhly, přilila šťávu z půlky citronu a dýňový olej. Malinko opepřila a přidala špetku soli. A příloha ke karbanátkům byla na světě:
No a dneska jsem pro změnu potřebovala salát k večeři trošku sytější, a tak vznikl okurový salát s jáhlami a kukuřicí. Postup byl téměř stejný.
Potřebovala jsem na něj:
1 velkou salátovou okurku
1 velký svazek naťové petrželky
1 svazek cibulové nati
1 hrst bazalkových listů
1 hrnek vařených jáhel
1 hrnek mražené kukuřice (pro lenochy - 1 malá plechovka sterilované)
šťáva z půlky citronu
pepř
dýňový olej
špetka soli
Nejdřív jsem opět dala vařit jáhly. Do hotových prochladlých jsem přidala šťávu z půlky citronu.
V kastrůlku jsem uvařila mraženou kukuřici - opravdu jen chvilku, jen jsem jí nechala přejít varem.
Okurku jsem oloupala a nakrájela na malé kostičky, všechny bylinky omyla a nakrájela nadrobno (dala jsem jich tentokrát mnohem víc, než poprvé).
Vše jsem smíchala dohromady, přilila tři lžíce dýňového oleje, přidala trošku pepře a špetku soli. A bylo hotovo:
Mimochodem - jedlé jsou i ty květy měsíčku :-)
Žádné komentáře:
Okomentovat