Cukeťák à la nádivka1 kg cukety (nastrouhat tak jak je - se slupkou, se středem...)
1 hrnek mouky z jáhel (vyrábím jí doma podle receptu zde: http://ceskyflexitarian.blogspot.cz/2015/09/jahlova-mouka.html
1 uzené tofu
1 hrnek petrželové nati
muškátový květ
pepř
sůl
Všechno smícháme a pečeme 45 minut při 200 stupních celsia. Nejlepší je studený - ztuhne a dá se hezky krájet.
Další cuketový koláč byl na způsob pizzy.
Základní těsto bylo podobné:¨
1 kg nastrouhané cukety a
1 hrnek hladké kukučičné mouky
jsem osolila, opepřila a rukou promíchala. Rozetřela na olejem vymazaný pečící papír a navrch dala náplň. Tu jsem smíchala z
1 hrnku nahrubo nastrouhané cukety (tentokrát oloupané)
1 většího rajského protlaku
1 lžičky třtinového cukru
5 stroužků česneku
sušené bazalky
soli a pepře
Na náplň jsem nahrubo nastrouhala 1 uzené tofu, potřela olejem a pekla v troubě vyhřáté na 180 stupňů asi hodinu. Opět jsem podávala vychladlé:
Další vyzkoušený je cuketový vaječný koláč s rajčaty:
1 kg cukety jsem nastrouhala - opět tak, jak byla. Se slupkou i se středem. Starší cuketu bych oloupala a semínka odstranila. K nastrouhané cuketě jsem přidala
6 vajec
1 hlavičku prolisovaného česneku
1 lžičku sušené bazalky
1 lžičku majoránky
1 lžičku pepře
sůl
Vše jsem promíchala a vylila na plech vyložený pečícím papírem, který jsem potřela olejem.
Vršek jsem posypala černými olivami nakrájenými na kolečka (měla jsem doma zbytek - asi 100 gramů). Ti, kdo olivy nemusí, je klidně můžou vynechat.
No a vršek jsem pokladla rajčaty nakrájenými na plátky. Je jich potřeba asi 6 - 8 - podle velikosti.
Dala jsem do trouby vyhřáté na 200 stupňů a pekla 30 minut. Potom jsem rajčata potřela mašlovačkou namočenou v oleji a pekla dalších 30 minut:
A tady stejné těsto, jen potřené rajským protlakem a posypané sýrem:
Žádné komentáře:
Okomentovat