- V létě se zeleninové saláty tvoří snadno. Zeleniny je všude plno, stačí si vybrat podle chuti, nakrájet, promíchat...V zimě je to trošku horší. Ne, že by zelenina v obchodech nebyla k dostání, ale protože používám především zeleninu sezónní, je výběr trošku omezený. Pravda, také místo salátů raději vařím polévky, v chladném počasí zahřejí. Ale když potřebuji udělat přílohu třeba k luštěninovým karbanátkům, salát přijde vhod. Například zelno-mrkvovo-celerový:
- 200 g hlávkového zelí
- 200 g mrkve
- 100 g celeru
- 100 g majonézy (nejlépe domácí)
- 1 cibule
- svazek zelené petrželky (v zimě používám klidně mraženou)
- šťáva z půlky citronu
- sůl
Zelí si připravíme několik hodin dopředu. Nakrájíme ho na jemno, přidáme půl lžičky soli a rukou řádně promícháme. Necháme pár hodin odležet, zelí potom bude křehké.
Mrkev a celer nastrouháme na jemném struhadle, cibuli nakrájíme na drobné kostičky a petrželku nasekáme.
- 2
Žádné komentáře:
Okomentovat