Máte rádi zázvor? Potom je ten nejvyšší čas se v obchodě při procházení kolem regálů s ovocem a zeleninou zastavit u bedýnky se zázvorem.Stačí vybrat pár malých kousků, na kterých jsou vidět hrbolky, které by se mohly brzy začít probouzet k životu. Žádný návod na to, jak ten správný kousek poznat, nemám...prostě je na něm takový malý hrbolek, občas s nazelenalou špičkou, občas je to jenom vystupující hrbolek. Je to taková sázka do loterie. Někdy se sebeslibněji vypadající kousek neprobudí a jindy se divím, jak se seschlý kousek zázvoru probudí k životu.
Když už máme zázvor doma, vezmeme větší plastový tácek, rozložíme na něj kousky zázvoru a zasypeme zeminou. Pořádně prolijeme vodou, přetáhneme potravinovou fólií a dáme do tepla. Zeminu udržujeme stále vlhkou. Po pár dnech - cca tak po týdnu se některé kousky probudí k životu. Ty potom přesadíme do kelímků a počkáme, až pořádně zakoření a povyrostou. Takhle nějak to vypadá ihned po přesazení:
Na jaře potom sazeničky zasadíme do skleníku. Pokud nemáme skleník, stačí veliký květináč a necháme doma jako kteroukoliv jinou pokojovku. Moc parády sice neudělá - taková větší tráva...ale čerstvě odrýpnutý oddenek zázvoru má úplně jinou chuť, než ten kupovaný. Stačí odkrýt kousek zeminy, uříznout...a zázvor si toho ani nevšimne a klidně si roste při minimální péči dál. Máme tak neomezený přístup k oblíbenému koření:
Zdravím, on se zázvor většinou probudí, vůbec se nemusí kupovat bio - stačí, když se omyje a přes noc namočí do teplé vody - aby se odstranily inhibitory růstu, kterými je zázvor záměrně ošetřen, aby moc neklíčil.
OdpovědětVymazatDěkuji moc za radu, příští dávku zázvoru zkusím namočit, tentokrát ze čtyř kousků vyklíčily jen dva :-)
Vymazat